Kleine Britse eilanden die moet bezoeken!

Het eiland Groot-Brittannië is, zoals de naam al doet vermoeden, nogal fors. Maar ken je ook de vele kleine eiland Britse eilanden die verspreid liggen in de wateren rondom de grote broer? Ze zijn er in alle soorten en klimaten, van de subtropische Scilly Isles tot de woeste Shetlands en Orkneys. Kijk met ons mee en ontdek de mooiste kleine Britse eilanden.

DE ZUIDKUST VAN ENGELAND

Isle of Wight

Dinosaurussen, festivals, regatta’s… er is meer te zien op het Isle of Wight dan zijn prachtige stranden en baaien. Iedereen met belangstelling voor geschiedenis zal blij zijn zich te bevinden in de ‘dinohoofdstad van Groot-Brittannië’. Zo wordt het eiland genoemd omdat het een van de rijkste vindplaatsen van dinosaurusfossielen in Europa is.

Je leert alles over de prehistorie in musea zoals Dinosaur Isle en zijn ook fossielenjachten en rondleidingen. In de omgeving van Compton Bay zijn fossielen van meer dan 20 verschillende soorten dinosauriërs gevonden. Niet te missen: de afdruk van drie tenen in de rotsen. Het pretpark van het eiland (het oudste van Groot-Brittannië park) Blackgang Chine heeft een speciale dino-attractie Restricted Area 5.

Het Isle of Wight staat ook bekend als fetivaleiland. Ieder jaar komen duizenden mensen per veerboot over om het Isle of Wight Festival bij te wonen (dit jaar van 16-19 september). Het beroemde muziekfeets heeft ieder jaar een een indrukwekkende line-up van nationale en internationale top-acts. Ook voor fijnproevers, maar dan letterlijk, is enige Garlic Festival ter wereld. Het evenement met kookdemonstraties, kinderanimatie amusement, live muziek en natuurlijk enorm veel knoflook vindt elk jaar in augustus plaats. 

Cowes Week, Isle of Wight

Een andere geliefd evenement dat in de zomermaanden veel bezoekers trekt is de Cowes Week. Deze zeilregatta staat al sinds 1826 op de kalender van belangrijke Britse sportevenementen. Er zijn elke dag tot wel 40 wedstrijden voor ongeveer 1.000 boten. Een fijne manier om de sfeer van het eiland te proeven op en naast het water.

Heb jij meer wandel- dan zeebenen? Dan is het twee weken durende Walking Festival waarschijnlijk meer jouw ding. Je ziet er tijdens vele georganiseerde tochten van de alle niveau’s vele hoeken van het eiland. De een nog mooier dan de ander. Wist je dat de helft van het Isle of Wight is uitgeroepen tot Area of Outstanding Natural Beauty? Wandelen is sowieso het hele jaar door een geweldige manier om Wight te zien, het eiland heeft mer dan 750 km aan verkeersvrije paden.

Meer ontdekken over Isle of Wight? Kijk op www.visitisleofwight.co.uk

Hoe kom je er? Er gaan veerdiensten uit Portsmouth, Southampton en Lymington, met tot 350 overtochten per dag. De reistijd van Londen naar de havens bedraagt iets minder dan twee uur.

Eilanden van Scilly

Zeilschip voor de kust van St Martin's, Isles of Scilly

Het is echt waar: Groot-Brittannië heeft zijn eigen archipel van tropische eilanden.. Genesteld in een golfstroom, 40 km ten zuiden van Cornwall, liggen de vijf bewoonde eilanden (en ontelbare onbewoonde) die samen de Isles of Scilly vormen. Ze hebben een veel warmer klimaat dan de rest van het Verenigd Koninkrijk wat zorgt voor een verbluffend scala aan flora en fauna.

Tresco Abbey Garden, Isles of Scilly

Tresco is het op één na grootste eiland en is geliefd om zijn witte zandstranden en de exotische tuinen van Abbey Garden. Je loopt er tussen palmbomen en tropische bloemen in de felste kleuren.

Vergelijkbare tropische vegetatie zie je op is het grootste eiland St Mary’s, afgewisseld met historische overblijfselen. Ze variëren van neolithische graven tot forten uit de Burgeroorlog. Vanaf dit eiland gaat de boot naar nummer drie in grootte St Martin’s. Wederom wite stranden en nu ook witte wijn, er is hier een uitstekende wijngaard die optimaal profiteert van het microklimaat van de eilandengroep.

Meer weten over de Scilly’s? Kijk op www.visitislesofscilly.com

Hoe kom je er: passagiersveerboten vertrekken regelmatig uit Penzance in Cornwall of je kunt een vogelvlucht over het eiland maken door de Skybus naar de eilanden vanaf de vliegvelden Land’s End, Newquay en Exeter.

Lundy

Boottocht naar Lundy Island voor de kust van Devon, Engeland

Als je op vakantie bent in het noorden van Devon, maak dan een dagtocht naar de ongerepte wildernis van Lundy Island, 18 km uit de kust. Dompel je onder in de wildernis tijdens een snorkelsafari, rotspoelwandeling of zeevogeltocht. Spot grijze zeehonden, de Lundy pony’s en de Sika herten van het eiland, maar ook de flora waaronder de ‘Lundy kool’, typisch voor het eiland.

En als je na al het verkennen op zoek bent naar verfrissing, dan kun je een pint bestellen in The Marisco Tavern, een van Engelands meest afgelegen pubs. Je kunt ook overnachten vlakbij het kasteel van het eiland, dat in 1244 werd gebouwd door Hendrik III. Castle Keep werd door The Landmark Trust tot huisjes gerenoveerd. Of logeer in de in onbruik geraakte vuurtoren (gebouwd door kooplieden uit Bristol in de 18de eeuw om de vele schipbreuken op het eiland tegen te houden). De verblijven van de vuurtorenwachters zijn omgetoverd tot appartementen met spectaculair uitzicht. 

Zie meer op www.lundyisland.co.uk

Hoe kom je er: Ofwel aan boord van de eigen boot van het eiland, de MS Oldenbury, die vertrekt uit Bideford in het noorden van Devon, of per helikopter bij goed weer. Bideford ligt op iets meer dan een uur rijden van Exeter International Airport of twee uur van Bristol International Airport.

Lees ook het artikel: Echte wandelaars zoeken het hogerop

DE NOORDOOSTKUST VAN ENGELAND

Holy Island en Farne eilanden

Lindisfarne, het Holy Island voor de kust van Northumberland, Engeland

Lindisfarne Island, beter bekend als Holy Island is een van de oudste plaatsen in de geschiedenis van het Britse Christendom. Het kan alleen over land bereikt worden bij laag water, bij vloed ligt de weg er naatoe onder water. Al in het jaar 635 stond er een klooster op dit getijdeneiland in Northumberland. Honderd jaar later werd dat geplunderd door de Noormannen, het begin van de Vikingtijd in dit deel van Europa. op het uiterste puntje van de baai van Lindisfarne staat een klein fort dat ruim honderd jaar geleden door de beroemde architect sir Edwin Lutyen tot woonhuis werd verbouwd en nu in beheer is van National Trust.

Papagaaiduikers op Lindisfarne Holy Island

Fervente vogelaars moeten een boottochtje nemen naar de nabijgelegen Farne eilanden, hier ben je getuige van 37.000 paren papegaaiduikers die de eilanden hun thuis noemen. Bovendien tref je hier meer dan 20 soorten vogels waaronder zeekoeten en alken. Houd ook je ogen open voor de grote kolonie grijze zeehonden en geniet van fantastische uitzichten op Bamburgh Castle, dat opdoemt over de kust van Northumberland en de Cheviot Hills. 

Lees meer op nationaltrust.org.uk/lindisfarne-castle en visitnorthumberland.com/coast/farne-islands

Hoe kom je er: Het dichtstbijzijnde treinstation is Berwick-upon-Tweed, ongeveer 45 minuten vanuit Edinburgh of Newcastle. Vandaar neem je een bus, waarvan de tijden afhangen van het heersend getij. Holy Island is met het vasteland verbonden door een lange brug.

DE NOORDWESTKUST VAN ENGELAND

Isle of Man

Er zijn enkele opmerkelijk mooie plekjes op het Isle of Man, gelegen in de Ierse Zee, even ten westen van het Lake District in het noordwesten van Engeland. Meer dan 40 procent van het land is onbevolkt en er zijn 18 valleien en kloven te ontdekken. Behalve wild natuurschoon zijn er ook prachtig onderhouden tuinen op het eiland; het Tynwald National Park and Arboretum en het Milntown Estate (waarvan delen teruggaan tot de 16e eeuw) dat vol staat met prachtige bloesems in zijn 15 hectare aan tuinen en bosgebieden.

Geschiedenisliefhebbers moeten naar de hoofdstad van het eiland, Castletown. Bezoek er het imposante Castle Rushen, een van de indrukwekkendste middeleeuwse kastelen in Groot-Brittannië. Of neem deel aan een Story of Mann trail, die je naar Peel Castle brengt  (waarvan men denkt dat het de eerste plaats is waar het christendom door St Patrick in het begin van de 13de eeuw naar het eiland werd gebracht). Maak een ritje met de Douglas Horse Trams, die sinds 1876 op het eiland rondrijden en zelfs koninklijke bezoekers aan het eiland hebben vervoerd. 

Meer informatie is te vinden op www.visitisleofman.com

Hoe kom je er? Vluchten naar het eiland Man gaan van Birmingham, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Londen Gatwick, Luton, Liverpool, Manchester en Southampton. Ook zijn er veerdiensten vanuit Liverpool en Belfast.

DE WESTKUST VAN SCOTLAND

De Binnen-Hebriden

Het gevoel dat je helemaal weg bent van alles, ervaar je op de Schotse Binnen-Hebriden. Contrasterende landschappen, uiteenlopen van platteland tot bergen en stranden, zijn overal op de eilanden te vinden. Krijg een voorproefje van de Highlands op het grootste eiland, het Isle of Skye. Deze plek heeft lochs, veengebieden en 20 Munros (bergen hoger dan 914 meter) dus er is ruimte genoeg om te wandelen en te klimmen. Belangrijke bezienswaardigheden op het eiland zijn Loch Coruisk, dat onder Black Cuillin Mountain ligt, de zee klif van Kilt Rock en rotspitsen zoals de Old Man of Storr.

Avonturiers kunnen zich wagen aan een kloofwandeling op het Isle of Arran. Verken verborgen watervallen, dompelbaden en natuurlijke glijbanen of beklim de ruige pieken en kustrotsen. Voor een extra uitdaging beklim je de hoogste piek van Arran, Goatfell, die 874 meter hoog is. Op zoek naar een rustigere wandeling? Ga dan naar Brodick Castle, Gardens and Country Park – het enige landschapspark op een eiland in Groot-Brittannië.

Het eiland Mull is een toevluchtsoord voor bezoekers met een voorliefde voor prachtige stranden. De grootste stad op het eiland, Tobermory, is schilderachtig met een aantrekkelijke haven en veelkleurige huizen. Het nabijgelegen eiland Staffa is de thuisbasis van de dramatische verticale basaltzuilen en Fingal’s Cave, de inspiratiebron voor kunstwerken zoals Turner’s schilderij van Staffa, Fingal’s Cave en Mendelssohn’s Hebrides Ouverture. Of maak een boottocht rond de Argyll eilanden en de kans is groot dat je een glimp opvangt van dwergvinvissen, bruinvissen en dolfijnen in het water. 

Lees meer op www.visitscotland.com

Hoe kom je er? Er zijn passagiersveerboten naar de eilanden vanaf het vasteland van Schotland van Oban en Kennacraig in Argyll, en Mallaig en Ullapool in de Highlands.

De Buiten-Hebriden

Liefhebbers van wilde dieren moeten op de Buiten-Hebriden zijn, de meest westelijke eilanden van Schotland. Maak een cruise rond de UistBarra en Eriskay en zie walvissen, zeehonden, dolfijnen en reuzenhaaien in hun natuurlijke habitat. Zeevogelkolonies begroeten bezoekers vanaf de gigiantische zeekliffen van de afgelegen vulkanische archipel van St Kilda. Een National Nature Reserve, deze eilanden zijn een UNESCO Werelderfgoedlocatie, samen met de afgelegen Rona-eilanden en het natuurreservaat Sula Sgier. 

Meer ontekken? Zie op www.visitscotland.com

 Hoe kom je er: Vlieg van Edinburgh, Glasgow, Aberdeen en Inverness naar de Outer Hebriden of neem passagiersveerboten vanuit havens op eilanden in de Binnen-Hebriden. 

NOORDKUST VAN SCOTLAND

Shetland Eilanden

Zandstranden, rotsachtige inhammen, met heide begroeide heuvels en zeegrotten, de landschappen van de Shetlandeilanden zijn zo gevarieerd als het maar kan! De noordelijke ligging van Shetland betekent dat sommige van de zeldzaamste planten van Groot-Brittannië hier groeien. Alleen al het eiland Feltar, dat bekend staat als ‘de tuin van Shetland’, herbergt 300 soorten bloeiende planten. 

Zie meer op http://visit.shetland.org 

Hoe kom je er? Er zijn dagelijkse vluchten naar Shetland’s luchthaven Samburgh vanuit Edinburgh, Glasgow, Aberdeen en Inverness, of je kunt de ferry nemen vanuit Aberdeen. 

Orkney Eilanden

Hier ervaar je achttien uur daglicht in de zomer (door de hoge ligging van de eilanden op het noordelijk halfrond betekent dat de zon pas om 22.30 uur ondergaat). Het eiland biedt honderden kilometers lange kustlijn, zandstranden en dramatische brandingspilaren (de reusachtige 137 meter hoge Old Man of Hoy is een van de meest indrukwekkende).

Zie meer op www.visitorkney.com

Hoe kom je er? Vlieg naar de Orkneys vanuit Edinburgh, Glasgow, Aberdeen en Inverness of vaar vanuit Aberdeen.

NOORDKUST VAN WALES

Anglesey

Anglesey Seacoast Safaris, Wales

Majestueus is de beste omschrijving samenvatting van het eiland Anglesey, dat voor de noordkust van Wales ligt. Met zijn bergen en eindeloze vergezichten, prachtige kustwandelingen, romantische plekjes, het dorp met de langste naam in Groot-Brittannië (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllllantysiliogogogoch – spreek het maar eens uit!) en koninklijke connecties. Anglesey heeft een lange koninklijk geschiedenis, het meest recente feit is dat Prince William en zijn Kate hier woonden voordat hun zoon George werd geboren.

Langer geleden (in 1295) gaf de toenmalige koning Edward I opdracht om te beginnen met de bouw van de laatste van de ‘ijzeren ring’ van kastelen in Noord-Wales. Hoewel het niet werd voltooid, is het middeleeuwse fort een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland. Verken de grafkamers in Barcloddiad Yr Gawres en zie terwijl Llys Rhosyr, de plaats van wat eens het koninklijke hof was van de machtigste en charismatische Welshe prinsen.. Leer meer over de vele scheepswrakken voor de kust van Anglesey in het maritiem museum in Holyhead, de grootste stad van het eiland.

Ook de romantische aantrekkingskracht van het eiland is diep geworteld in de geschiedenis. Het prachtige Llanddwyn Island, voor de punt van Anglesey, is de thuisbasis van St Dwynwen, de Welshe beschermheilige van de liefde, die leefde in de 5e eeuw. De ruïnes van St Dwynwen’s kapel, gebouwd in de 16e eeuw, is vandaag de dag nog te zien. www.visitanglesey.com

Hoe kom je er? Londen naar Holyhead met de trein duurt ongeveer vier uur, terwijl Liverpool en Manchester in het noordwesten van Engeland liggen op ongeveer twee uur rijden.

WESTKUST VAN WALES

Caldey Eiland

Koop parfum, chocolade en zandkoekjes gemaakt door… monniken! Dit schilderachtige eiland voor de kust van Pembrokeshire was de thuisbasis van verschillende monnikenordes sinds Keltische tijden. Het is nu eigendom van de Cisterciënzerorde en de monniken maken deze goederen om te verkopen. Wandel door de oude priorij en woon een van de diensten in de abdijkerk bij en verken de middeleeuwse kerken van St David en St Illtud. Eindig je reis met een wandeling naar de vuurtoren van het eiland, waar je een fantastisch uitzicht hebt op de kust van Pembrokeshire, het schiereiland Gower en Lundy Island? 

Ontdek meer op www.caldey-island.co.uk

Hoe komt je er? Neem de boot vanuit de haven van Tenby. Tenby ligt op iets minder dan twee uur over de weg of per trein vanaf Cardiff.

Skomer Eiland

Puffin op Skomer Island, Wales

Skomer is een paradijs voor papegaaiduikers. Duizenden van deze ‘puffins’ hebben hun huis op dit kleine schilderachtige eiland, dat iedere mei bedekt is met boshyacinten en roze klaver. De wateren rond Skomer en zustereiland Skokholm zijn rijk aan zeedieren die schuilen in de baaien en inhammen, je kunt ze spotten tijdens speciale safari’s. 

Meer info op www.visitpembrokeshire.com

Hoe komt je er? Neem een veerboot vanaf Martin’s Haven aan de kust van Pembrokeshire, ongeveer tweeëneenhalf uur rijden van Cardiff.

KANAALEILANDEN

Jersey

Ruim 160 km ten zuiden van het vasteland van Groot-Brittannië ligt Jersey. Dit is het grootste van de Kanaaleilanden en het meest zuidelijk gelegen eiland van de Britse eilanden. Het eiland staat vol met erfgoedattracties waaronder het goed bewaarde kasteel Mont Orgueil, de oorlogstunnels van Jersey Tunnels (de Kanaaleilanden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet) en het prehistorisch monument La Hougue Bie.

Minstens net zo beroemd is Jersey om zijn heerlijke eten. Het heeft een benijdenswaardige natuurlijke voorraadkast, denk aan de befaamde Jersey Royal aardappelen, Jersey Jewel tomaten, Jersey zwarte boter en smakelijke zeevruchten. Dit kunnen bezoekers aan het eiland allemaal proeven tijdens Tennerfest. Meer dan 100 restaurants op Jersey (en bijna hetzelfde aantal op het naburige Guernsey) bieden heerlijke maaltijden bereid met de natuurlijke producten van het eiland voor vaste prijzen. 

Zie meer op www.jersey.com

Guernsey

Een mooie haven en geplaveide straten maken de hoofdstad van Guernsey, St Peter’s Port, een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Maar dat is niet de enige attractie; bezoek het Guernsey Literary Festival, dat grote namen uit de literaire wereld aantrekt. Oud-sprekers waren o.a. Louis des Bernières (Captain Corelli’s Mandolin) en Michael Morpurgo (War Horse).

Voor een sportief uitje kunnen bezoekers zich vermaken langs de spectaculaire kustlijn die zeer geschikt is voor coasteering, klimmen, duiken, kajakken, surfen,windsurfen en zeilen. Om op een rustigere manier van het buitenleven van het eiland te genieten boek je een lokale gids en ga op zoek naar natuurlijke producten. En als je echt op zoek bent naar rust en kalmte? Ga dan naar de naburige eilanden Herm, Sark en Alderney. Herm (20 minuten met de veerboot) en Sark (50 minuten met de veerboot) zijn beide verkeersvrij. Verken de prachtige kustgezichten en ongerepte stranden vanaf het zadel van een gehuurde fiets. 

Zie meer op www.visitguernsey.com

Related posts

One Thought to “Kleine Britse eilanden die moet bezoeken!”

Comments are closed.