Heteluchtballon circus zweeft boven Stockholm

Gisteren konden mensen in heel Stockholm naar de lucht staren en genieten van iets bijzonders, een circus. Onverschrokken circusartiesten voerden er namelijk adembenemende acrobatiek-acts uit op grote hoogten vanuit twee heteluchtballonnen die boven de stad zweefden.

Ze noemen het ‘Pust’ : een spectaculaire voorstelling op grote hoogte. De voorstelling is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het Stockholm Cultuur Festival, het circusgezelschap Circus Cirkör en het heteluchtballonbedrijf Peak Experience. Het Cultuurfestival moest dit jaar alle evenementen annuleren vanwege de pandemie. De uitdaging was nu om iets groots en spectaculairs te creëren met een hoge artistieke waarde.  Een groot publiek bereiken met inachtneming van de Covid-voorschriften. Het idee van een luchtballoncircus werd geboren.

“De wens om het onmogelijke mogelijk te maken zit in het dna van het circus en van Cirkus Cirkör. Volledig afhankelijk van natuurkrachten die buiten onze controle liggen, creëren we nu een voorstelling die zowel vluchtig als blijvend zal zijn”, aldus Tilde Björfors, Circusdirecteur bij Cirkus Cirkör.

Lees ook het artikel: De Bahama’s, overspoeld door unieke activiteiten

“In de afgelopen jaren heeft het Culture Festival prachtige en onverwachte optredens aangeboden die veel mensen hebben bereikt en geraakt, ongeacht leeftijd, achtergrond of eerdere ervaring met podiumkunsten. Ik hoop dat dit luchtballonnencircus  de Stockholmers eraan herinnert dat het Culture Festival volgend jaar terugkeert, terwijl we nu ook een verrassende, poëtische en prachtige culturele ervaring bieden”, aldus Philippa Staffas, artistiek directeur van het Stockholm Culture Festival. Als het weer het toelaat vinden de uitvoeringen elke dag tot 31 augustus plaats.

Foto’s: Andreas Strömquist

Productie:
Stad Stockholm/Stockholm Cultureel Festival:
Projectmanagement en idee: Philippa Staffas
Circus Cirkör
Regisseur/ artistiek projectleider Camilla Hammarström
Artistiek directeur CC/ Artistieke ontwikkeling: Tilde Björfors Projectmanager, Cirkus Cirkör/ Groundfloor Production: Erik Gullberg
Produktionsledare, Groundfloor Production: Emily Thörling
Circusopstelling en constructie: Fredrik Deijfen, Mattias Lindström, Joel Jedström, (Bruno Tardat)
Kostuum en scenografie: Lehna Edwall
Muziek: Oskar Cresso
Directeur van kunst en productie: Lena K Stockhaus
VD: Elin Norquist
Cirkus Cirkör wordt ondersteund door de Raad voor Cultuur, Regio Stockholm, Stad Stockholm, Gemeente Botkyrka.
Productie onafhankelijke studio
Peak Experience Peter Magnusson, Flight Manager en piloot
Yashar Modiri, piloot
Jack Gitagiah, Crew Chief
Circus Circus:
Nadya Gruner, PR & pers

Cirkus Cirkör in een onafhankelijk hedendaags circusgezelschap opgericht in Stockholm in 1995. Nu – 25 jaar later- verlegt Cirkus Cirkör nog steeds de grenzen in de samenleving en de kunst. Het is een toonaangevend podiumkunstengezelschap dat over de hele wereld toert. Cirkus Cirkör organiseert ook educatieve activiteiten in het hele land, leidt gemeenten en bedrijven op in de disciplines van het circus en leidt een middelbare schoolprogramma in Cirkörhuset in Alby, Zweden.

Related posts

One Thought to “Heteluchtballon circus zweeft boven Stockholm”

Comments are closed.