Frankrijk, gastronomisch lekker

Eten, drinken en genieten: Frankrijk symboliseert deze drie dingen als geen ander. Het Franse gastronomische leven kent een lange geschiedenis en vele, diverse tradities. Dankzij de spannende gerechten en diversiteit in producten behoort de Franse cuisine tot een van de meest beroemde en geliefde keukens aller tijden. In 2010 is de Franse gastronomische maaltijd zelfs door Unesco uitgeroepen tot immaterieel erfgoed! Ga op culinaire reis door de Vallée de la Gastronomie, maak kennis met het brede scala aan alcoholische versnaperingen en ontdek de duurzame kant van de Franse keuken.

Vive la gastronomie française !

Om hun trots op het land en zijn producten te tonen, hebben verschillende Franse regio’s hun handen ineengeslagen en La Vallée de la Gastronomie ontwikkeld, een route van 620 km lang, langs de valleien van de Saône en de Rhône tot aan de Middellandse Zee. Hierlangs kan men in talloze restaurantjes in verschillende steden en dorpen smullen van de regionale lekkernijen. Deze route legt de focus op delen, gezelligheid en vrijgevigheid.

Een van de steden die onderdeel uitmaakt van deze smakelijke vallei, is Dijon, ‘het referentiecentrum voor de cultuur van de wijnstok en de wijn’. Wie enkel bij Dijon aan de beroemde mosterd denkt, heeft het dus mis. Er is dan ook dit voorjaar de Cité internationale de la Gastronomie et du Vin geopend, een project dat gewijd is aan het eren van de Franse gastronomie en wijn. Een grote aanrader is de route van Dijon naar Santenay, die bekendstaat als de Route des Grands Crus. De route gaat langs plekken waar acht van de tien duurste wijnen worden gemaakt.

Lees ook het artikel: Ervaar the Bronx like a New Yorker met …..

Waar de drank rijkelijk vloeit

Wijn speelt een fundamentele rol binnen de gastronomie van Frankrijk. Er zijn dan ook talloze streken, steden en dorpen waar men de kunst van het maken en drinken van wijn kan ontdekken, zoals de Hérault, de Drôme en Diois. Toch heeft Frankrijk meer te bieden dan wijn: vergeet de befaamde champagne en cognac niet! Cognac werd zelfs door de schrijver Victor Hugo omschreven als ‘likeur der goden’; dat zegt genoeg. Bierliefhebbers moeten eens naar de Elzas die veel mogelijkheden biedt om kennis te maken met het lokale favoriete drankje. Bezoek bijvoorbeeld het bierfestijn in Schiltigheim in de zomer of doe zelfs een heuse bierspeurtocht in Straatsburg! Uitkijkend op de Cathédrale Notre Dame terwijl je geniet van lekker eten en een koud biertje, beter wordt het toch niet?

Durf & duurzaamheid

Tegenwoordig zet Frankrijk zich in voor het verduurzamen en optimaliseren van haar (traditionele) gerechten. Een gedurfde, nieuwe cuisine door middel van innovatie en het gebruik van streekproducten is een uitdaging die vele Franse chefs zeker niet uit de weg gaan. Tegenwoordig zijn het vegetarisme en veganisme steeds meer in trek en Franse restaurants laten zich hierdoor inspireren. Zo heeft Claire Vallée het eerste veganistische restaurant met een Michelinster ter wereld in Arès in de Gironde. Ook chef-kok Christophe Hay laat zijn gasten genieten van vegetarische hoogstandjes in zijn restaurant La Maison d’à Côté in het departement Loir-et-Cher, en Alain Perrillat-Mercerot tovert de streekproducten en -wijnen om tot ware kunst in zijn restaurant Atmosphères in Le Bourget-du-Lac.

Related posts

One Thought to “Frankrijk, gastronomisch lekker”

Comments are closed.