Duurzaam op reis? Zo doe je dat!

Duurzame Dinsdag is een dag waarop (politiek) Nederland extra stilstaat bij het belang van een duurzame toekomst. Elk jaar op de eerste dinsdag van september worden duurzame initiatieven, bedacht door Nederlanders, gebundeld en gepresenteerd aan het kabinet. Ook op de andere dagen van het jaar speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in ons leven en de maatschappij. De toeristische sector is daarin geen uitzondering: het boeken van duurzame reizen krijgt een steeds hogere prioriteit, reizigers worden bewuster van het effect dat hun vakantie op de planeet heeft, en zijn bovendien eerder bereid om te investeren in een duurzamer alternatief. Dat de pandemie deze ontwikkeling in stroomversnelling heeft gebracht blijkt uit een onderzoek naar duurzaamheid binnen de reisbranche van Booking.com. Zo geeft 30%* van de Nederlandse respondenten aan dat de impact van de coronapandemie hen aanmoedigt om duurzamer te reizen in de toekomst, en meer dan de helft (57%*) van de Nederlandse reizigers vindt zelfs dat mensen nú in actie moeten komen om de planeet te redden voor toekomstige generaties.  

Om deze reizigers op weg te helpen bij het boeken van een zo duurzaam mogelijke reis, deelt Booking.com in het kader van Duurzame Dinsdag een aantal tips voor het verduurzamen van toekomstige reizen en verblijven. Want ondanks de bereidheid onder Nederlanders, weet een kwart (25%*) van de Nederlandse reizigers niet eens dat er duurzame accommodaties bestaan en weet 18%* niet hoe deze te vinden zijn. Nu het aantal volledig gevaccineerde personen stijgt, het aantal ziekenhuisopnamen daalt en de reislustigheid onder Nederlanders steeds sneller toeneemt, is het tijd om hier verandering in te brengen.

Lees ook het artikel: Top-10 favoriete reisbestemmingen op de schop

Boek een duurzame accommodatie
Een van de makkelijkste manieren om met vertrouwen een duurzaam verblijf te boeken, is door te checken of deze een erkend ecolabel of -certificaat van een derde partij heeft. Ook op Booking.com zijn we begonnen met het weergeven van meer dan 30 duurzaamheidscertificeringen die officieel zijn goedgekeurd door de  Global Sustainable Tourism Council (GSTC)Green Tourism en het EU Ecolabel, en zijn er ook meerdere duurzaamheidsprogramma’s voor hotelketens. Op de accommodatiepagina’s van Booking.com kun je informatie vinden over duurzame initiatieven die de accommodatie heeft ondernomen. Bijvoorbeeld het gebruik van 100% hernieuwbare energie, het aanbieden van waterefficiënte douches en het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aantal fantastische duurzame accommodaties in eigen land op een rijtje gezet.

Neem je goede gewoontes mee op vakantie
Ondanks dat steeds meer Nederlanders thuis zo bewust mogelijk leven, lijkt het moeilijker om duurzame keuzes te maken op reis. Toch is dit belangrijk en hoeft het niet lastig te zijn. Een duurzame eerste stap op reis bestaat uit de bewuste keuzes die je thuis ook al maakt: 

  • Zorg dat je de airconditioning of verwarming laag zet en alle lichten uitdoet als je de accommodatie verlaat. 
  • Hergebruik je handdoeken en zie af van een dagelijkse vervanging van het linnengoed, vooral als dit door de accommodatie wordt aangeboden. Als de accommodatie dit niet zelf aanbiedt, kun je ernaar vragen. Hierdoor moedig je accommodaties aan om proactief dit soort opties beschikbaar te stellen voor toekomstige gasten. 
  • Veel mensen scheiden thuis hun afval. Ga daar mee door als je op reis bent en gooi niet alles zomaar in de prullenbak in je kamer. Vraag de receptie of de eigenaar van de accommodatie waar en hoe je je afval kunt scheiden als dat niet duidelijk aangegeven is. 
  • Wees er bewust van hoe lang je doucht, want het kan verleidelijk zijn om tijdens je vakantie veel langer onder de douche te staan. Houd bij hoe lang je normaal doucht en probeer om de volgende keer 30 seconden korter te douchen. Dat is handig voor thuis en op vakantie. Door je bewust te zijn van hoe lang je doucht, kun je in de loop van de tijd behoorlijk wat water besparen, vooral op bestemmingen waar de toegang tot zoet water moeilijk is of bedreigd wordt.  
  • Overweeg om tijdens (een deel van) je verblijf vegetarisch of veganistisch te eten, zelfs als je thuis niet vegetarisch of veganistisch eet. Vakanties zijn een leuke gelegenheid om nieuwe dingen te proberen en verschillende soorten lokale gerechten te proeven. Misschien ga je thuis wel verder met je nieuwe gewoonten! Vaarwel, plastic! Het beperken van plastic voor eenmalig gebruik is misschien wel een van de grootste milieu-uitdagingen waar we mee worden geconfronteerd. Veel accommodaties ondernemen verschillende stappen om plastic voor eenmalig gebruik te verminderen of zelfs helemaal te schrappen. Ook reizigers kunnen hierbij helpen:  
  • Koop roestvrijstalen waterflessen die jarenlang meegaan, in plaats van plastic waterflessen voor eenmalig gebruik. Zo verminder je plastic verbruik op vakantie, maar je kunt je herbruikbare waterfles ook thuis gebruiken. Veel accommodaties bieden de mogelijkheid om je fles bij te vullen als je de accommodatie verlaat, dus let daar op.
  • Ook als je naar plekken reist waar kraanwater niet drinkbaar is, heb je nog mogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld de aanschaf van waterzuiveringstabletten, een LifeStraw of een UV-desinfectielamp – een klein, lichtgewicht voorwerp dat met behulp van UV-licht bacteriën, virussen en parasieten in water vernietigt. Dat is ook handig voor kampeer- en wandeltochten waarbij je aangewezen bent op natuurlijke waterbronnen.
  • Neem herbruikbare flesjes voor toiletartikelen mee, gevuld met je favoriete producten vanuit huis. Veel accommodaties stappen af van het aanbieden van toiletartikelen voor eenmalig gebruik. Als je ergens verblijft waar toiletartikelen voor eenmalig gebruik nog worden aangeboden, neem deze gratis artikelen dan aan het eind van je verblijf mee naar huis. Zo kun je ze hergebruiken als reisflesjes voor je volgende reis.

Of je nu al een onwijs duurzame reiziger bent of vooral op zoek bent naar tips om bewuster op reis te gaan – ons doel bij Booking.com is om, samen met de accommodaties die op ons platform staan door te gaan met het identificeren, toepassen en delen van duurzame tips zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot deze informatie. Alle resultaten van het duurzaamheidsonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Booking.com, zijn gebundeld in het Sustainable Travel Report 2021.  

Related posts

One Thought to “Duurzaam op reis? Zo doe je dat!”

Comments are closed.