De tuinen van Parijs

Met zo’n 450 parken en andere groenvoorzieningen is Parijs een stad waar je heerlijk kunt wandelen. Behalve langs de oevers van de Seine (in het centrum van Parijs), het canal Saint-Martin (10e arrondissement) en de met bomen omzoomde boulevard die de Opéra-Bastille verbindt met de place Daumesnil (12e arrondissement), kunt u voor een wandeling ook terecht in.

JARDIN DES TUILERIES

Jardin des Tuileries, fleurs et vue sur le Louvre, Paris © Fotolia - Tanya

Parijzenaars en toeristen komen graag naar dit door André Le Nôtre ontworpen park om er te flaneren en te genieten van de cultuur: heerlijk ontspannen wandelen langs de vijvers en tussen de beelden van Maillol, Rodin en Giacometti. Van juni tot en met augustus staat hier een drukbezochte grote kermis met suikerspinnen, draaimolens en spannende attracties.
1er arrondissement. Metrostation Concorde, Tuileries.

JARDIN DU LUXEMBOURG

Jardin du Luxembourg, Paris © OTCP - David Lefranc

Dit speciaal voor koningin Marie de Medicis aangelegde park combineert de Franse en Engelse tuin. Door het park verspreid staan een honderdtal standbeelden. Het park biedt talrijke activiteiten en speeltoestellen voor kinderen: poppenkast, draaimolens, glijbanen enz. Neem plaats in een van de beroemde ijzeren stoeltjes rondom de grote vijver en bewonder de voorgevel van het fraaie Palais du Luxembourg, waar de Franse Senaat zetelt.
6e arrondissement. RER B Luxembourg.

JARDIN D’ACCLIMATATION

Jardin d'Acclimatation - Manèges, Paris

De Jardin d’acclimatation (“acclimatisatietuin”) werd in 1860 ontworpen en biedt behalve prachtige tuinen ook culturele activiteiten en een pretpark. Het park bekoort generatie na generatie kinderen (en ouders), die er met het stoomtreintje reizen, ponyrijden, van het poppentheater genieten, boottochtjes maken… Na enkele maanden renovatiewerken werden in 2018 maar liefst 17 gloednieuwe attracties geopend en werden de gebouwen, in de stijl van Napoleon III, gerenoveerd. En met de verschillende eetgelegenheden en thematische ateliers is het aanbod helemaal compleet. 
Bois de Boulogne (16e arrondissement). Metrostation Les Sablons. Tel.: +33 (0) 1 40 67 90 85. 
Park/vol tarief: € 5,20. Attracties: € 3 per kaartje. www.jardindacclimatation.fr

PARC DES BUTTES-CHAUMONT

Parc des Buttes Chaumont, couple, Paris © OTCP - David Lefranc

Dit op de heuvel gelegen park biedt een prachtig uitzicht over de hoofdstad, met name over de wijk Montmartre. De grotten, watervalletjes, hangbrug, het kunstmatig aangelegde meer en zijn hooggelegen uitkijktoren geven het park een speciale charme. De uitspanning Rosa Bonheur met zijn terras, geanimeerde avondjes en gezellige sfeer zorgt voor levendigheid.
19e arrondissement. Metrostation Buttes-Chaumont.

PARC DE LA VILLETTE

Parc de la Villette, au bord du canal de l'Ourcq, Paris © Marie-Sophie Leturcq

Het grootste stedelijke park van de hoofdstad combineert natuur, moderne architectuur, recreatiemogelijkheden voor jong en oud, culturele centra en toneel-/bioscoopzalen. Flaneer langs het Canal de l’Ourcq en geniet van de groenvoorziening, vijvers en fonteinen. Het hele jaar door vinden er belangrijke evenementen plaats, zoals het openlucht Festival Cinéma in de zomer.
211 av. Jean Jaurès (19e arrondissement). Metrostation Porte de Pantin.
Tel.: +33 (0) 1 40 03 75 75. www.lavillette.com

PARC FLORAL DE PARIS

Parc floral de Paris, Paris Jazz Festival, jardin botanique de la Ville de Paris, Vincennes © Maëlle Henaff / Mairie de Paris

Vlakbij het Château de Vincennes bevindt zich het Parc Floral de Paris met zijn groene heuvels, waar wandelaars en plantenliefhebbers hun hart kunnen ophalen. ’s Zomers vinden er talrijke evenementen plaats: het Paris Jazz Festival, de Pestacles, het Festival Classique au Vert enz.
Esplanade du château de Vincennes (12e arrondissement). Metrostation Château de Vincennes.
Tel.: 39 75. Oktober t/m maart: gratis. Van april t/m september vol tarief: € 2,50. 
www.paris.fr/jardinbotaniquedeparis

PARC GEORGES BRASSENS

Parc Georges Brassens, musique dans le kiosque, Paris © G. Maroussie

Het is heerlijk rustig wandelen in dit park met zijn hoogteverschillen, rivier, bruggetje, uitzichtpunt, wijnranken en bijenkasten. Ouders nemen hun kinderen hier mee naar toe om te schommelen, een ponyritje te maken of naar het poppentheater te gaan. In de overdekte markt wordt elk weekend een tweedehands boekenmarkt gehouden.
2 place Jacques Marette (15e arrondissement). Metrostation Convention.

PARC ANDRÉ CITROËN

Montgolfière, Parc André Citroën, Paris

Het is het park in Parijs dat aan de Seine ligt en een prachtig uitzicht biedt op de rivier. In het park, dat onderverdeeld is in drie delen met elk een eigen thema, bevinden zich talrijke exotische bomen en zeldzame planten, twee reusachtige kassen en talrijke andere verrassende attracties, zoals de Ballon Generali luchtballon, die u naar een hoogte van 150 m brengt.
2 rue Cauchy (15e arrondissement). Metrostation Javel – André Citroën.

PARC MONTSOURIS

Parc Montsouris, Paris © OTCP - Marc Bertrand

In het Parc Montsouris, dat in opdracht van Napoléon III werd aangelegd en in 1869 geopend, staan fraaie standbeelden en prachtige bomen. Er is een meer en u vindt er een restaurant. Talrijke vogelsoorten nestelen er. Studenten van het nabijgelegen Cité Universitaire komen hier graag flaneren. Op gezette tijden worden er in de muziektent gratis concerten gegeven.
2 rue Gazan (14e arrondissement). RER B Cité Universitaire.

BOIS DE BOULOGNE

Paris, Bois de Boulogne, Lac inférieur © OTCP - Amélie Dupont

In dit grote recreatiebos ten westen van Parijs bevinden zich het Parc de Bagatelle, de kassen van Auteuil, de Jardin d’acclimatation, de renbanen van Auteuil en Longchamp en de Fondation Louis Vuitton. Talrijke wandel-, ruiter- en fietspaden doorkruisen het bos. Allerlei faciliteiten zijn hier voorhanden: kinderspeelplaatsen, picknickplaatsen, fietsen- en botenverhuur enz.
16e arrondissement. Metrostation Porte Maillot.

BOIS DE VINCENNES

Running au bois de Vincennes © OTCP - Marc Bertrand

Deze tweede ‘groene long’ van de hoofdstad biedt ontelbare recreatie- en sportmogelijkheden. Maak een boottochtje op het Lac Daumesnil of waag een gokje bij de paardenrennen. Het bos kent een grote biodiversiteit en is dan ook zeer geliefd bij natuurliefhebbers.
12e arrondissement. Metrostation Porte Dorée.

Related posts