Alvast genieten van de natuur in Dalarna

natuur dalarna

De Zweedse regio Dalarna is helemaal klaar voor de Nederlandse vakantieganger. De zomers in Midden-Zweden zijn lang. Veel langer dan op veel andere plekken in Europa. Vakantiegangers in de regio Dalarna profiteren van de voordelen die de lange, lichte zomeravonden met zich mee brengen en het verlengde seizoen van deze bestemming. Tel daarbij de eindeloze natuur en diversiteit aan activiteiten en wildlife op en de ideale vakantiebestemming voor een Indian summer in Europa is een feit.

Wie geen rekening wil houden met afstand houden op vakantie, heeft aan Dalarna een bestemming die dat van nature al geregeld heeft. Deze regio in Midden-Zweden herbergt maar liefst 29.086 km2 aan ongerepte natuur. Afstand houden van elkaar is hier een way of life. Met een gemiddelde van 9,82 inwoners per vierkante kilometer (ter vergelijking: Nederland heeft 420 inwoners per vierkante kilometer) is Dalarna de ideale bestemming voor mensen die willen genieten van natuur, rust en ruimte. Dalarna, bekend om z’n iconische Dalapaard, de rode – faluröd – huisjes en meeste zuidelijke Sámi nederzetting van Europa, is al vele jaren favoriet bij de Nederlandse vakantieganger en goed voor gemiddeld 100.000 Nederlandse toeristen per jaar.

Trend in Dalarna: je persoonlijke gids

Op pad met je eigen persoonlijke gids is de nieuwste trend onder de Zweden zelf en die trend zet zich nu verder door naar toeristen van buitenaf. Het grote voordeel: de ruige natuur op je eigen houtje of met een beperkte groep ontdekken, maar wél met de expertise van een deskundige natuurkenner. Deze duurzame en veilige manier van natuur beleven nam in Dalarna een enorme vlucht tijdens Corona. Diverse outdoorbedrijven bieden mogelijkheden variërend van familiewandelingen, kajaktochten tot meerdaagse outdooravonturen door onherbergzame natuurreservaten in Dalarna. Mogelijkheden vind je onder meer bij Human By NatureGreen Owl Travel en Scandinavian Hiking.

Overnacht off-the-grid in Dalarna

Naast eindeloze kampeeropties op een van de vele campings of helemaal op jezelf in een tentje in de natuur – mede mogelijk dankzij het Zweedse allemansrecht – zijn er ook genoeg accommodaties die veel privacy geven. Dalarna beschikt over een flink aanbod off-the-grid accommodaties. Overnacht bijvoorbeeld op je eigen vlot met een stuga erop: compleet met alles erop en eraan. Direct vanuit je comfortabele bed duik je ’s ochtends het meer in dat je helemaal voor jezelf hebt. Of ga voor wat meer avontuur in het nationale park Fulufjället. De gloednieuwe tenten van Rosjostugorna staan er zeer recent en zijn de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door dit bergachtige natuurpark. Back to basic kan ook in een eenvoudige houten stuga aan je eigen meer met privé strandje en roeiboot of in het tiny house Stjärnsund

Foto: Floating house Rättvik
Foto: Fulufjället Tents/Rosjostugorna

UPDATE 30.06.2021: Välkommen tillbaka! De populaire Zweedse vakantieregio’s Småland, Skåne en Dalarna verwelkomen Nederlandse reizigers per 1 juli 2021 als de nieuwe reisrestricties ingaan voor Zweden. Het reisadvies verandert dan van oranje naar geel en dat betekent dat de regio’s zich opmaken voor een lange Zweedse zomer. De Nederlandse overheid breidt de lijst steeds verder uit met gele bestemmingen. Kijk voor meer informatie op Nederland Wereldwijd.

Lees ook ons artikel: Zillertal Arena biedt zowel een strand- als bergvakantie

Related posts

One Thought to “Alvast genieten van de natuur in Dalarna”

Comments are closed.