Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

Naast de Inca-stad Machupicchu, het tropische regenwoud en de indrukwekkende Andes, is ook het koloniaal erfgoed een belangrijke trekpleister om Peru te bezoeken. Steden als Cusco, Arequipa en hoofdstad Lima zijn rijk aan kathedralen, paleizen en andere bouwwerken uit het koloniale verleden. Naast de bekende hoogtepunten is een veel groter aantal minder bekende gebouwen, die een afspiegeling zijn van het rijke historische verleden. Maak kennis met vijf parels van koloniale historie en architectuur.  

Hacienda San José in Ica
De geschiedenis van deze oude ‘haciënda’ neemt je mee door de tijd en geeft je een inkijkje in de gebeurtenissen op het Peruviaanse platteland door de eeuwen heen. De uitgestrekte gebouwen van de Haciënda San Jose in Ica (Vallei van Chincha) dateren van 1688 en vertellen het verhaal van het leven op een suikerplantage, de afschaffing van de slavernij en een lange familietradities. Die beleving wordt nog eens extra versterkt wanneer je een nacht op de haciënda verblijft. Dat kan, er is inmiddels een kleinschalig boutique hotel gevestigd. Tijdens een rondleiding bezoek je onder meer het hoofdgebouw, de kapel en de catacomben.

Klooster van Santa Catalina in Arequipa
Dit ommuurde klooster, gesticht omstreeks 1580, is een van de hoogtepunten van de stad Arequipa. Een plek waar je fotocamera overuren maakt. Santa Catalina is een enorm complex met huizen, overdekte wandelgangen, pleinen, kloostertuinen en een kerk. Het klooster wordt nog bewoond door een klein aantal nonnen, verder is het vrijwel volledig te bezichtigen. Voor de bouw is, net als voor veel andere gedecoreerde façades in de historische binnenstad, gebruik gemaakt van een zacht lavagesteente ‘sillar’. Een plek waar je fotocamera overuren maakt.

Iglesia San Francisco en de catacomben van Lima
Deze kerk (en klooster) uit de 16e eeuw in het historische centrum van Lima is niet alleen boven de grond boeiend, maar er is minstens net zoveel te ontdekken in de catacomben onder het gebouw. Hier, in de ondergrondse gewelven daterend uit de koloniale tijd, is een historische begraafplaats ontstaan, waar meer dan 25.000 mensen zijn begraven. In het verleden is in het historisch centrum een uitgebreid netwerk van ondergrondse begraafplaatsen aangelegd. Soms waren deze, zo wordt gezegd, met elkaar verbonden door tunnels. De catacomben zijn te bezichtigen en doe dit met een gids, wanneer je ook wat van de talrijke duistere verhalen en legendes wilt horen. En dat alles onder het architectonische juweel, het klooster van San Francisco met de gelijknamige kerk.

Convent van Santo Domingo in Lima
De indrukwekkende roze basiliek en het klooster van Santo Domingo gelden als een van de meest bijzondere religieuze bezienswaardigheden van Lima. De bouwwerken zijn oorspronkelijk voltooid in de 16e eeuw, maar in de eeuwen daarna uitgebreid en verbouwd. Bewonder de verschillende architectuurstijlen, de patio’s, de overdekte wandelgangen met de barokke schilderingen en betegelde muren, de rijke decoratie in de kerk, het altaar en de enorme bibliotheek van het klooster. Die telt ruim 25.000 religieuze werken.

Lees ook het artikel: Er kan weer gereisd worden naar de Filipijnen!

Qoricancha in Cusco
De stad Cusco is een groot museum waarvan de hele historische binnenstad op de werelderfgoedlijst staat. Het bijzondere van deze stad is het rijke Inca- èn koloniale verleden. Qoricancha is gevestigd op de plaats waar ooit de gelijknamige tempel stond, die gold als een van de belangrijkste in het Inca-rijk. De tempel werd gebouwd door de Inca Pachacuteq voor de Inca-god Inti. Het museum in het klooster van Santo Domingo is een reis door de tijd en toont onder meer overblijfselen van Inca tempels en het Inca-rijk, maar biedt ook plaats aan hedendaagse lokale en internationale kunst.

Related posts

One Thought to “Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru”

Comments are closed.