Val Gardena viert de herfst

In de Noord-Italiaanse vallei, Val Gardena, gelegen in de Dolomieten vinden komende maand twee herfst evenementen vol traditie en goede smaken plaats. In Ortisei, een van de drie dorpen van Val Gardena, worden Segra Sacun, de belangrijkste markt in Ortisei, en Culinarium Ortisei, het gastronomisch herfstevenement, georganiseerd tussen 1 en 23 oktober 2022.  De evenementen geven een inzicht in het lokale boerenleven, de lokale producten en het omvormingsproces tot culinaire delicatessen. Daarnaast kan er een kijkje achter de schermen genomen worden tijdens een van de activiteiten van Culinarium.


Begin van de herfst schijnt de zon de vallei van Val Gardena in

Segra Sacun, belangrijkste markt in Ortisei
Elk jaar wordt in oktober de belangrijkste markt voor de lokale bevolking gehouden, namelijk Segra Sacun. Op zondag 9 oktober vindt het Village Festival plaats. Op deze dag wordt ook de mis gevierd in de kerk van San Giacomo. Op maandag 10 oktober vindt de herfstmarkt ‘’Segra Sacun’’ plaats in Ortisei. Deze markt is oorspronkelijk bedoeld als ruilhandel. Vandaag de dag is het een levendig symposium met diverse kraampjes en culinaire hoogstandjes.

Segra Sacun omvat ook een romantische traditie, ontstaan voor vrijgezellen. Op de markt zijn houten peren te koop, het traditionele geschenk van de liefde. Deze werden cadeau gegeven aan de favoriete dame van een vrijgezel. De peer is gemaakt van dennen-, lariks-, sparren-of walnoothout, versierd met kleur en een kleine liefdesbrief.

Culinarium Ortisei, de culinaire ervaring in oktober
Dit jaar vindt het gastronomisch evenement plaats samen met Segra Sacun. Culinarium Ortisei vindt plaats in Val Gardena tussen 1 en 23 oktober. Het evenement is ontstaan vanuit de typische regionale keuken. Daarnaast staat Ortisei bekend om zijn grote culinaire verscheidenheid aan sterrenrestaurants met verfijnde Zuid-Tiroler gerechten, Ladinische pizzeria’s en restaurants. Voorbeelden van lokale gerechten zijn Schlutzkrapfen (pastakussentjes gevuld met spinazie), gerstsoep, schlachtplatten (een stevig gerecht met huisgemaakte worst en zuurkool) en gevulde Krapfen (typische zoetigheden).

Lokale restauranthouders zoeken voornamelijk naar leveranciers van grondstoffen op de boerderijen van Val Gardena en aangrenzende valleien, wijnboeren en gespecialiseerde boeren. Zo krijgen authentieke recepten een moderne draai met het gebruik van lokale ingrediënten. De boeren werken met respect voor milieu en gezondheid, mede door het behoud van oude recepten en zijn hierdoor een belangrijke schakel in de voedselcultuur.

Lees ook het artikel: Deze herfst is Zeeland de plek!

Passievolle en traditionele activiteiten tijdens Culinarium
Wilgenwandeling
‘’Ons Vlees’’; het motto van de boeren en restauranthouders die samenwerken om met het vlees heerlijke culinaire delicatessen te maken. De bezoekers worden rondgeleid door wandelgidsen om de boeren, boerderijen en dieren te leren kennen.

Bezoek aan geitenboerderij
Boer David di Laion fokt berggeiten volgens ecologische principes. In zijn zuivelfabriek produceert hij melk, yoghurt, panna cotta, pudding en verse kaas. Samen met de gids begeleidt hij de gasten van Ortisei langs de ‘’Sentiero della Posta’’ naar de Goashof-boerderij. Hier staat een kleine proeverij te wachten en legt David zijn duurzame project uit.

Een reis naar het verleden
Tijdens een rondleiding door de eeuwenoude molens van Bulla wordt het verhaal van de teelt van tarwe en het molenaarsambacht verteld. Deze graanschuur van Val Gardena, Bulla, dateert uit de 18e/19e eeuw en is gedeeltelijk bewaard en gerestaureerd.

Ten slotte heeft de herfst in Val Gardena nog een speciaal moment. Voordat de zon tussen de bergtoppen ondergaat, vallen de zonnestralen op de Dolomieten en worden de weiden en bossen van de Seiser Alm met sfeervol licht uitgelicht. Met een aperitief en kleine lekkernijen wordt er genoten van deze vooravond en gevoeld hoe na een veelbewogen dag een gevoel van oneindigheid domineert. Dit aperitief moment vindt plaats in de ‘’Burning Dolomites’’ bij het bergstation van Mont Seuc (Alpe di Siusi) op 5 oktober. De kosten bedragen € 22,00 voor Val Gardena Active Partner.

Related posts