Trinidad, het Caribisch paradijs!

Paradijselijke stranden, mistige regenwouden, tropisch wildlife, steel drum muziek, ´s werelds grootste straatfeest en een multiculti (eet)cultuur, dat is Trinidad in een notendop. Dit Caribische eiland, net voor de noordkust van Venezuela, is in tegenstelling tot veel van zijn buren niet afhankelijk van toeristen om te overleven. De natuur is hier dan ook niet overspoeld door het massatoerisme en het eilandleven is nog authentiek. Een fascinerende bestemming voor iedereen die weg wil van de gebaande paden in het Caribische gebied. Wij zetten een aantal hoogtepunten op een rij: 

Exotische flora en fauna: brulapen en miereneters
40 minuten rijden vanaf de hoofdstad Port of Spain, duik je zo het spectaculaire tropische landschap in. Op het eiland vind je prachtige zandstranden die tot de mooiste van de regio behoren, groene valleien, savannes en je hoort de watervallen kletteren door de oudste regenwouden ter wereld. De jungle wordt bewoond door brulapen, miereneters, leguanen en kaaimannen. Trinidad is een must visit voor vlinder- en vogelspotters, omdat het het op een na hoogste aantal vogelsoorten per vierkante kilometer ter wereld heeft. Vele kleurrijke vogels hebben hier hun broedplaats, waaronder de rode ibis en de twee nationale vogels van het land: de flamingo en de bontgekleurde kolibrie. Al dit moois kun je observeren in de savannes van Aripo of in een van de vogelreservaten, zoals Caroni Bird Sanctuary of Yerette’s Hummingbird Sanctuary.

Opzwepende muziek en sensationele parades
Op Trinidad is de kans groot dat je spontaan op een feestje belandt in een park, bij een live optreden of op een food festival. Het grootste straatfestival op het eiland is carnaval, waar iedereen het hele jaar naartoe leeft. Deze ‘Greatest Show on Earth’, zoals ze het noemen, is een uitbundig feest vol extravagante kostuums, limbo wedstrijden, sensationele parades en opzwepende calypso muziek. Nog een feitje: wist je dat de steeldrum, het enige akoestische slaginstrument uit de 20e eeuw en gemaakt van olievaten, is uitgevonden in Trinidad?

Maak er samen met het gezin een zinvolle reis van
Wil je met je kinderen iets leerzaams en zinvols doen? Combineer je vakantie met vrijwilligerswerk. De beschermingsprojecten van de zeeschildpadden in Trinidad staan dit jaar op de lijst van National Geographic van de 35 meest kindvriendelijke en zinvolle reizen ter wereld. Meehelpen om bedreigde schildpadden te redden is zeker voor kinderen een boeiende les in natuurbehoud en een ervaring die ze nooit zullen vergeten. 

Culturen in de mix 
De mix aan culturen in Trinidad proef je in het eten, hoor je in de talen en zie je terug in de architectuur. In Port of Spain, zie je oude bazaars onder moderne wolkenkrabbers, historische forten uit het Britse tijdperk en torens van moskeeën en kerken. De groene parken zijn omringd door elegante 19e-eeuwse Victoriaanse herenhuizen en de Temple in the Sea in Waterloo getuigt van Indiase invloeden. Hoewel Engels de officiële taal is, spreken de bewoners van Trinidad overwegend creools met hier en daar Frans, Spaans en Hindi. Ook in het eten komen de verschillende invloeden terug. Je drinkt thee en eet yoghurt in het Mount Saint Benedict-klooster en eet een broodje haaien vis in Maracas Bay. Je bestelt Chinese dumplings, maïssoep en – Trinidad’s populairste straatvoedsel – doubles in het hele land bij de eetkraampjes langs de weg. Doubles kunnen we het best omschrijven als fluweel getextureerde kikkererwtencurry op een sandwich met diverse soorten chutneys.  

Related posts