De traditionele en moderne kurk industrie in Porto

Een product dat zowel in de traditionele wijnproductie als in de moderne lucht- en ruimtevaarttechnologie wordt gebruikt met zich met alle recht veelzijdig noemen: kurk. Portugal is ’s werelds grootste producent van deze natuurlijke grondstof en neemt meer dan 50% van de totale productie voor zijn rekening – reden waarom geen enkel product meer met het land wordt geassocieerd dan kurk. Daarom wijdt World of Wine in Porto zijn eigen interactieve museum aan kurk. In “Planet Cork” komt de bezoeker alles te weten over de productie en de verschillende toepassingsmogelijkheden – van wijnkurken tot raketten.


© HILODI – World of Wine

Planet Cork: een duik in de wondere wereld van kurk

Flessenstop, bouwmateriaal, sieraad, textiel, decoratief element en nog veel meer: bijna geen enkele andere grondstof is zo veelzijdig als de dikke, knoestige bast van de kurkeik. De kurkeik – die voornamelijk in het zuiden van Portugal wordt verbouwd – wordt voor het eerst ontschorst na 25 jaar en vervolgens om de negen jaar. Het elastische, doorlaatbare en slecht brandbare materiaal wordt vervolgens met het fijnste vakmanschap of in grote fabrieken verder verwerkt en vervolgens wereldwijd geëxporteerd voor gebruik in de meest uiteenlopende industrieën.

Lees ook het artikel: Abu Dhabi schrapt pcr-test

World of Wine in Porto leidt zijn bezoekers middels een permanente tentoonstelling rond in de wereld van deze duurzame grondstof. “Planet Cork” werd gecreëerd in samenwerking met ‘s werelds grootste kurkproducent Corticeira Amorim, om lokale en buitenlandse gasten het grote culturele belang van kurk voor het land te laten zien. Bezoekers leren onder andere op een speelse manier hoe kurk niet alleen in de wijnindustrie wordt gebruikt, maar ook als materiaal in de ruimtevaart en de mode-industrie. Naast een kunstmatige kurkeik op ware grootte en een catwalk, is er ook een weegschaal in de vloer ingebouwd waarop te zien is hoeveel je weegt in wijnkurken.


Na het bezoek is voor het bezoek: Cork Shop, Café Suspiro en Angel’s Share wijnbar

Het verhaal van de kurk is echter nog niet verteld met het bezoek aan het museum, want bij de uitgang wacht een winkel op alle shopliefhebbers met talrijke souvenirs en accessoires zoals tafelgerei, notitieboekjes, tassen of kinderspeelgoed allemaal vervaardigd van of met kurk. Een verdieping lager verwent Café Suspiro alle zoetekauwen met de meest heerlijke taarten, bonbons en gebak in een stijlvolle ambiance. Wie zijn bezoek aan de World of Wine liever afsluit met een cocktail in de hand, bezoekt Angel’s Share, de wijnbar van WOW. U vindt er een topselectie wijnen van over de hele wereld en ieder glas wordt vergezeld met een kaas- en charcuterieplankje. De bar heeft ook een ruim buitenterras, perfect voor warmere dagen.

Ga voor meer informatie over Planet Cork naar wow.pt/experiences/planet-cork/

Ga voor meer informatie over World of Wine (WOW) naar www.wow.pt en naar Instagram (@wow.porto) en Facebook (@wowporto).

Related posts

One Thought to “De traditionele en moderne kurk industrie in Porto”

  1. […] De traditionele en moderne kurk industrie in Porto […]

Comments are closed.