De mooiste natuurparken ter wereld

Wild, weids maar bovenal wonderschoon: dit typeert alle nationale parken over de hele wereld. Beschermde gebieden die niet alleen hun steentje bijdragen in het beschermen van de aanwezige flora en fauna, maar ook steeds weer fascineren door hun natuurlijke schoonheid. Veelal afgelegen in schaars bevolkte gebieden, meten kristalheldere meren, woeste rivieren en dichte bossen zich met eindeloze graslanden en gevarieerde wetlands. Niet alleen voelen de inheemse dier- en plantensoorten, waarvan vele met uitsterven worden bedreigd, zich hier thuis, maar ook actieve vakantiegangers én rustzoekers doen zich graag tegoed aan de rust en ruimte van deze wonderen der natuur.

Foto: Sebastien_chebassier

ATLANTISCHE KUST FRANKRIJK

Les Landes: Courant d’Huchet

Klein maar fijn gaat zeker op voor het natuurreservaat Courant d’Huchet. Hoewel slechts 7 kilometer lang is het een waar ecologisch paradijs en een magische plek waar de flora en fauna zo overvloedig is dat het ook wel de ‘Amazone van Les Landes’ wordt genoemd. Wandel door de duinen en in de schaduw van uitgestrekte bossen vol dennen, wilgen, moerascipressen en kurkeiken terwijl je uitkijkt naar de meer dan 200 verschillende soorten vogels, otters, nertsen, blauwe reigers en vele vissen die wegschieten in het heldere water. Leuk ook om te doen is de ‘Courant’ af te zakken per galupe, een traditionele platbodem die vroeger werd gebruikt door vissers om de rivieren en meren te bevaren en waarmee een schipper je tegenwoordig in gemoedelijk tempo door het beschermde natuurgebied vaart.

Foto: Carl-Johan Utsi

ZWEEDS LAPLAND

UNESCO World Heritage Site – Laponia

Laponia is misschien wel de laatst overgebleven wildernis van Europa. Het grootste beschermde natuurgebied in Europa ligt rond de poolcirkel, kenmerkt zich door dramatische landschappen en is thuisbasis van de Sami-bevolking die hun rendieren hier iedere zomer in de bergen hoeden. En net als hun voorouders wordt de manier van leven tegenwoordig, als één van de laatste plaatsen ter wereld, nog steeds bepaald door de seizoensgebonden verplaatsing van het vee. Je rijdt het gebied in via de langste doodlopende weg van Zweden – door de lokale bevolking ook wel de Weg naar het Westen genoemd – die je eerst voert door een schaars oerbos. Aan de rand van het bos opent het landschap zich in volle glorie en komen bossen, bergen, rivieren en meren samen.  Het is dan ook niet voor niets dat UNESCO het gebied vanwege haar rijke cultuur en natuur heeft erkent als werelderfgoed. 

Foto: Michiel Oversteegen

BUCUTI & TARA BEACH RESORT

Aruba, Arikok National Park

In Arikok gaan de prachtige witte zandstranden over in ruig woestijnlandschap, torenhoge cactussen en kalkstenen kliffen glad gebeukt door de golven passaatwinden. Het prachtige nationale park beslaat bijna 20% van het eiland en neemt je mee op een onvergetelijke reis door het verleden van het eiland en biedt unieke geologische, culturele en historische bezienswaardigheden. Twee hoogtepunten die je niet mag missen in Arikok zijn de Fontein-grot en de Natural Pool. De aanwezige lokale flora en fauna is in de meeste gevallen beschermd. Het observeren van de natuur in Arikok is een geweldige manier om het andere gezicht van Aruba te leren kennen. En het best doe je dat samen met Michiel Oversteegen. Zijn kennis van het eiland en de Arubaanse flora en fauna is ongekend. Deze meest doorgewinterde vogelaar van het eiland én bekroonde natuurfotograaf heeft een exclusieve samenwerking met het Bucuti & Tara Beach Resort. Het conciërgeteam boekt met alle plezier een plek in Michiel’s jeep!

 RUBY HOTELS

Nationaal Park Donau-Auen

Hoewel citytrips heerlijk zijn, kunnen we ons ook voorstellen dat het wel eens lekker is om na een paar dagen druk stadsgewoel je te kunnen onderdompelen in de rust van de natuur. Deze combinatie is bij Wenen perfect te doen. Ga een paar dagen op in de pracht en praal van Oostenrijks hoofdstad – waarbij je natuurlijk overnacht in één van de drie Ruby Hotels – en verleng dit met een bezoek aan het Nationaal Park Donau-Auen. Gelegen tussen Wenen en de Slowaakse grens is dit één van de laatste intacte rivierbeemd-landschappen van Centraal-Europa. Het gebied is ontstaan door de regulering van de Donau waarbij de zijtakken van de hoofdstroom werden afgesneden. Omdat die zijtakken alleen bij hoogwater worden aangevuld uit de Donau, verandert de waterstand voortdurend onder invloed van neerslag of droogte. Het verschil tussen hoogste en laagste waterstand kan tot wel zeven meter bedragen! Het landschap rondom de zijtakken is hierdoor een wisselend mozaïek van bos, weides en water waar veel reptielen, amfibieën, vissen, zoogdieren, broedvogels en insecten leven.

Foto: Montana Office of Tourism

BRAND USA

Montana: Glacier National Park

In het uiterste noorden van de Amerikaanse staat Montana ligt Glacier National Park – ook wel de “Kroon van het Continent” genoemd – dat in 1910 onder bescherming werd gesteld. Het park dankt zijn naam aan de gletsjers die ontspringen vlak onder de 3.000 meter hoge bergtoppen en worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Tussen mei en september is het park een populaire plek voor outdoor-liefhebbers en wildlife watchers, die zich volop vermaken met de meer dan 1.100 kilometer wandelpaden leidend naar verborgen watervallen en gletsjermeren, onderweg speurend naar de 260 soorten vogels en 70 soorten zoogdieren – waaronder berggeiten, grizzlyberen en zwarte beren. In de vroege zomer betoveren tapijten van wilde bloemen en het iconische berengras alle bezoekers. De enige weg door het park is een ingenieus staaltje bouwkunde: de Going-to-the-Sun Road slingert over de op 2.000 meter gelegen Logan Pass.

Foto: David Hettich & Tobias Hauser

FILIPIJNEN

St. Paul’s Subterranean River National Park

Zo’n 50 kilometer ten noorden van Puerto Princesa, de hoofdstad van de Filipijnse provincie Palawan – vind je het St. Paul’s Subterranean River National Park. Hier is niet alleen het indrukwekkende  kalkstenen, bergachtige landschap de moeite waard, maar met name ook de 8,2 kilometer lange ondergrondse rivier waarvan ook wel wordt gezegd dat het de langste in zijn soort ter wereld is. Vlak voordat de rivier in de Zuid-Chinese Zee uitmondt, slingert hij zich door een grot heen. Tijdens een boottocht vaar je langs een imponerend schouwspel van stalactieten, stalagmieten en een aantal grote grotten. Naast deze rivier bevat het gebied een volledig “van berg tot zee” ecosysteem en heeft daarmee een ruime en gevarieerde biodiversiteit. Daarnaast vind je er enkele van de omvangrijkste bossen in Azië. 

Foto: Ottawa-Tourism

OTTAWA

Gatineau Park

Zin in zwemmen, wandelen, fietsen, kamperen, langlaufen, wandelingen maken met sneeuwschoenen of historische plaatsen bezoeken te midden van hoog oppiekende bomen en rotspartijen? Dan móet een bezoek aan het Canadese Gatineau Park op je bucketlist staan. Dit uitgestrekte natuurgebied ligt op slechts 15 minuten van Ottawa waarmee je een dag outdoor moeiteloos combineert met een citytrip. Gatineau Park is het hele jaar door open voor natuurliefhebbers en geschiedenisfanaten. Met een oppervlakte van ruim 361 vierkante kilometer is het niet moeilijk om de rust op te zoeken. Je vindt er uitkijkpunten met adembenemende vergezichten, een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, prachtige meren en spannende grotten. En naast de reguliere flora en fauna is het ook een toevluchtsoord voor meer dan 100 bedreigde plant- en diersoorten. Houd je ogen onderweg goed open en wie weet spot je zeldzame vogels, bevers, zwarte heren, herten of zelfs wolven!

Foto: Visit NC

ESCAPE CAMPERVANS

North Carolina: Great Smokey Mountains

De Great Smoky Mountains in het westen van North Carolina werden ooit door de Cherokee-indianen het “Land van de Blauwe Nevel” genoemd. Het nationale park is één van de populairste in de VS en strekt zich uit over Tennessee en North Carolina. Talrijke gemarkeerde paden zijn beschikbaar voor wandelaars, mountainbikers en ruiters, terwijl rivieren, beken en meren kunnen worden verkend per kano, kajak of opblaasbare boot. Tubing op Deep Creek is bijzonder avontuurlijk. Wie het rustiger aan wil doen, kan een treinritje maken met de Great Smoky Mountains Railway om de bergen te verkennen. Ook leuk… huur een kleurrijke Escape Campervan en geniet van het indrukwekkende natuurspektakel dat zich tijdens de roadtrip voor je voorruit ontvouwt!

Foto: Texas Tourism

TEXAS

Big Bend National Park

Er is een plek in het verre westen van Texas waar de nachtelijke hemel zo donker is als steenkool en waar rivieren golvende ravijnen uitgeslepen hebben in oeroud kalksteen. Hier, aan het eind van de weg, zoeken honderden vogelsoorten hun toevlucht in een eenzame bergketen omgeven door een verweerde woestijn. Hardnekkige cactussen bloeien in de zinderende zon. Deze magische plek is het Big Bend National Park… Het natuurpark dankt zijn naam aan de grote bocht (‘big bend’) die de rivier Rio Grande maakt op de grens tussen Amerika en Mexico. Het park ligt in de Chihuahuan-woestijn en herbergt een grote diversiteit aan plant- en diersoorten waarvan honderden verschillende vogels veruit in de meerderheid zijn. De Rio Grande stroomt op drie plaatsen door het park via smalle, bijna verticale kloven. Big Bend betovert je en het wordt dan ook niet voor niets “Texas’s gift to the nation” genoemd.

WORLD OF WINE

Portugal: Parque Natural do Douro Internacional

In het noordoosten van Portugal, in de regio Trás-os-Montes, markeert de rivier de Douro de grens met Spanje en vormt het hart van het bijna 122 kilometer lange natuurpark Douro Internacional. Eeuwenlang heeft het water de oevers van de Douro uitgeslepen en monumentale kloven gevormd die worden bedekt met de lokale flora en bevolkt door verschillende vogelsoorten die in het park leven, zoals onder andere de Egyptische gier die symbool staat voor het park. Op sommige delen van de steile oevers zijn wijngaarden aangelegd waar de druiven worden geproduceerd die worden gebruikt voor het maken van Portugals beroemde portwijn. Wil je meer weten over port? Dan mag een bezoek aan het veelzijdige World of Wine in Porto niet aan je programma ontbreken. Niet alleen leer je hier alles over het maken van de wijn, maar ook over de geschiedenis ervan en er is natuurlijk volop gelegenheid voor een proeverij. 

Related posts