De 5 lekkerste street foods in Rome

In Rome, zoals in de meeste Italiaanse steden, zijn er beroemde street food. Een bezoek aan de schoonheden van de Eeuwige Stad betovert toeristen van over de hele wereld. Tijdens deze bezoeken wordt vaak vergeten om ook tijd en aandacht te schenken aan het heerlijke eten dat de straten siert. Wij zetten de 5 lekkerste street foods van Rome die je geproefd moet hebben op een rijtje.

Rome ‘eeuwige culinaire stad’! Romeins street food heeft eeuwenoude wortels. Ten tijde van het Romeinse Rijk at men al op de straatmarkten die brood, pannenkoeken, worstjes en groenten en sauzen zoals Garum en Defrutum aanboden. Garum was een gefermenteerde vissaus en Defrutum was een saus die een smaakmaker was van druivenmost. Deze twee sauzen zijn ook te vinden in de boekencollectie “De re conquinaria”, geschreven door Marcus Gavadius Apicius, een Romeinse gastronoom en schrijver.

1 | Supplì al telefono

Het verhaal gaat dat het woord supplì afkomstig is van het Franse woord SURPRISE (verrassing). Er wordt gezegd dat een Franse soldaat door de straten van Rome liep en toen hij een bolletje gebakken rijst in de vorm van een ei at en er een stukje mozzarella in vond, was hij verrast, want voor hem was het een verrassing! Dus na verloop van tijd werd het woord SURPRISE Italiaans in SUPPLÍ. Aan de telefoon, want als je de supplì in tweeën breekt, is de mozzarella zo draderig als een lange telefoondraad.

Om de supplì te bereiden, wordt de rijst gekookt in groentebouillon, vervolgens in een mooie vleessaus gegoten en afgekoeld. Dan neem je een lepel rijst en leg je een stukje mozzarella in het midden, sluit je het af met een klein beetje rijst en vorm je het als een ei en laat je het een half uurtje rusten, dan bak je het in zonnebloemolie. Supplí worden verkocht in alle rotisseries in Rome. Verwar het gerecht niet met arancini of arancine, die typisch Siciliaans zijn en een andere vorm en vulling hebben.

2 | Panino con la porchetta

De naam van de sandwich is “Ciriola”! Ciriola met porchetta! Om een goed broodje met porchetta te eten, moet je naar de “porchettari”, de straatverkopers die vooral in de straten van de Castelli Romani te vinden zijn, bijvoorbeeld de Via dei Laghi, de weg die naar Castel leidt Gandolfo, Rocca di Papa, Nemi en Ariccia. In feite is de meest bekende porchetta die van Ariccia. De porchetta is een biggetje met kleine botten, gevuld met kruiden, vervolgens opgerold en in zijn geheel gekookt. Het wordt warm of koud gesneden.

3 | Baccalà fritto alla romana

Gefrituurde kabeljauw in Romeinse stijl wordt meestal op kerstavond bereid: als je de smalle straatjes van Trastevere ingaat, zijn er kiosken die het elke dag als straatvoedsel verkopen en bovendien wordt het ook in trattoria’s geserveerd als aperitief.

Er zijn twee soorten kabeljauw, die uit Noorwegen komen en gezouten en gezouten zijn. De gezouten kabeljauw kwam via de noordelijke markten in Italië aan. In alle Italiaanse regio’s wordt kabeljauw gegeten, maar elke regio heeft zijn eigen traditionele recept. Voor het gebruik van kabeljauw moet het worden gerehydrateerd en ontzout. Week de kabeljauw in water en laat hem minimaal 2 dagen staan, ververs het water om de paar uur.

In Lazio, en vooral in Rome, wordt het gebakken in een beslag van gezeefde bloem, bruisend water en een snufje gist, waarna het een half uur rust. De kabeljauw wordt vervolgens in het beslag gedompeld en gebakken in zonnebloemolie.

4 | Pizza in teglia alla romana

Elke toerist die in Rome is geweest, heeft zeker een stuk pizza in een pan gegeten, want het is een van Rome’s heerlijke straatvoedsel. In het historische centrum ruik je op elke hoek de geur van deze vers gebakken pizza’s. Ze zijn er in veel verschillende smaken.

Pizza in de pan in Romeinse stijl heeft zeer specifieke kenmerken. Het is een deeg met een hoge hydratatie. Het meel moet pizzameel 0 of 00 zijn, het moet tussen 75% en 100% water van het gewicht van het meel, heel weinig gist en een beetje zout bevatten. Het kant-en-klare deeg wordt eerst een uur op kamertemperatuur gelaten en vervolgens in de koelkast geplaatst; het moet minimaal 40 uur rijzen en vervolgens worden uitgerold in een klassieke bakvorm van 60×40. De dikte van de pizza moet over het gehele oppervlak tussen de 15 en 30 mm zijn.

Na het bakken moet de pizza in een Romeins bakblik een heel lichte en kruimelige korst hebben, zodat je er in al zijn variaties van kunt genieten.

5 | Pizza bianca con la mortazza

Een ander uitstekend Romeins straatvoedsel is de pizza bianca con la mortazza (mortazza is mortadella). Witte pizza met mortadella is een goede snack of een lekkere lunch om te eten terwijl je voor een prachtig monument in Rome zit en geniet van al zijn charme.

Hier is de procedure voor de witte pizza. Na het mengen van de ingrediënten laat men het deeg een half uur rijzen, vervolgens uitgerold op een werkvlak en meerdere keren gevouwen. Vervolgens laat men het een nacht in de koelkast rijzen. Vervolgens wordt de bakplaat ingevet met olie en wordt het deeg over het hele oppervlak van de bakplaat verdeeld. Vervolgens wordt een mengsel van olie en water op het oppervlak aangebracht. Druk met je vingers naar beneden, laat de witte pizza vervolgens minimaal 20-30 minuten rijzen en bak hem 30 minuten op 220 graden. Als ze gaar zijn, laten afkoelen, in grote rechthoeken snijden en vullen met een paar plakjes mortadella.

Volg ons ook op social media voor het laatste nieuws

Related posts