Wintersport in Oostenrijk zonder de wachtrijen

Hochsteiermark in Oostenrijk ligt in het noordoostelijk deel van de deelstaat Steiermark en is de ideale plek voor een rustige wintersport. Het gebied strekt zich uit van Stuhleck, het grootste en modernste skigebied in het oosten van Oostenrijk over de Aflenzer Bürgeralm en de Mariazeller Bürgeralpe tot de Niederalpl, de Schwabenbergarena Turnau en de Brunnalm-Hohen Veitsch. De regio is nog niet ontdekt door het massatoerisme en de kleine skigebieden – zestien in totaal – zijn ideaal voor gezinnen met kinderen. Er is 227 kilometer aan toerskiën, 60 km rodelbanen, 104 kilometer langlaufloipes en 300 km aan sneeuwschoenwandelpaden. Dichtstbijzijnde stad is Graz.        

Ontbijt op bergtop

Vroege vogels gaan skiën in het wintersportgebied Stuhleck met ontbijt op de bergtop en adembenemende uitzichten: geniet op bijna 2.000 meter hoogte van de zonsopgang. Of snuif de frisse lucht op grote hoogte in het Mariazeller Bürgeralpe skigebied met zo’n 10 kilometer aan pistes, met de Bürgeralpe-Express gondel heb je ook een prachtig uitzicht op het bedevaartsoord van Oostenrijk – de Mariazellbasiliek in Mariazell.

Kinderen gratis in lift

Ook gebieden als Niederalpl-Mürsteg, Brunnalm-Hohe Veitsch, Aflenzer Hochschwab en Schwabenbergarena Turnau (3 liften, 4 pistes waarvan 2 zwart) zijn perfecte wintersportbestemmingen voor families met kinderen in alle leeftijden, mede vanwege het feit dat er nauwelijks wachttijden zijn voor de liften. In Niederalpl mogen kinderen tot 15 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis mee in de liften.

Sneeuwschoenwandelen

Betekende vroeger een wintersportvakantie voornamelijk skiën en/of snowboarden, vandaag de dag vraagt men een breder winterpret aanbod. In het Waldheimat am Alpl kun je met sneeuwschoenen in de voetsporen treden van de Oostenrijkse schrijver en dichter Peter Rosegger, maak een zonsopgangwandeling naar de Hohe Veitsch en smulpapen nemen deel aan de ‘Fleischkrapfen’ sneeuwschoen-wandeling op de Malleistenalm – een lokaal zeer populair gerecht.

Lees ook het artikel: Italië eist negatieve coronatest van reizigers uit EU

Skibobs en yooners

Naast sleeën zie je hier steeds meer skibobs, een soort fietsski met een zadel. De Skibob Wereldkampioenschappen 2022 vinden plaats van 4 tot 6 maart 2022 in Stuhleck. Ook de zogeheten ‘yooners’ – een slee met een zitje en één skilat – winnen aan populariteit – wandel met sneeuwschoenen omhoog en ga dan al carvend of sleeënd naar beneden met een yooner. Of ga wandelen met een ervaren gids: of je nu een beginner of ervaren wandelaar bent, met zijn tweeën, met de hele familie of met een groep op stap wil, door bossen, weilanden of hoogplateaus, er is een breed voor-ieder-wat-wils-aanbod. Nadere info via www.steirischwandern.at.

Buitenlucht stimuleert eetlust

En omdat frisse lucht de eetlust opwekt, zijn er verschillende culinaire huttentocht wandelingen uitgezet: een populaire is de huttentocht op de Aflenzer Bürgeralm waar je verschillende lokale specialiteiten zult proeven waaronder Pierepfandl, Türkenmtommerl, Häferlkaffee en Buchtln.

Kerstmarkten

Maak je wintersport compleet met een bezoeknje aan de grootste kerstmarkt van Oostenrijk – de Mariazell Advent – opent op 18 november 2021. Daarnaast vind je kerstmarkten in Stuhleck, de sfeervolle Waldweihnacht in Bruck an der Mur en in de binnenstad van het pittoreske Kapfenberg.

Related posts