Vliegverbod voor VK, Zuid-Afrika & Zuid-Amerika

Nederland voert zaterdag een verbod in op vliegreizen vanuit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Daarnaast wordt het test- en quarantainebeleid voor vliegreizigers verder aangescherpt, zo maakte minister-president Mark Rutte bekend.
Onlangs werd al de verplichting opgelegd om bij aankomst in Nederland een negatieve uitslag van een PCR-test te kunnen tonen, van maximaal 72 uur oud. Volgens Rutte moeten reizigers straks ook voor vertrek een sneltest ondergaan. Na aankomst in Nederland wordt een quarantaineperiode van tien dagen verplicht.

Omdat die maatregel nog wettelijk moet worden geregeld, wat weken kan gaan kosten, gaat er per zaterdag een vliegverbod in voor risicolanden, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, waar de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus zijn opgedoken. Ook heel Zuid-Amerika komt op de zwarte lijst, vanwege een Braziliaanse mutatie.

Lees ook het artikel: IATA: Vrij reizen in EU met vaccinatiecertificaat

Vrachtvluchten en noodzakelijke reizen, zoals om medische redenen of vanwege repatriatie, zijn uitgezonderd van de maatregelen. “We moeten ons nog een keer schrap zetten”, zei Rutte woensdagmiddag tijdens een ingelaste persconferentie. Volgens hem dreigt er een derde besmettingsgolf, waarbij gemuteerde varianten van het coronavirus voor extra gevaar zorgen. “Maar we komen eruit”, beloofde hij.

Het kabinet wil binnen enkele dagen ook een avondklok invoeren, mits de Tweede Kamer daarmee instemt. Die moet gaan gelden in heel Nederland tussen 20.30 en 4.30 uur, tot 9 februari. Noodzakelijke bewegingen zijn uitgezonderd van de maatregel, zoals mensen die naar hun werk gaan. Zij moeten dan wel een werkgeversverklaring kunnen tonen.

Related posts