Vanaf 1 februari nieuwe reisregels

De EU lijkt aan te sturen op nieuwe reisregels waarbij een verplichte boosterprik binnen negen maanden nodig is om de coronapas vanaf 1 februari geldig te laten zijn. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd.

Dat betekent dat reizigers die langer dan negen maanden geleden voor het laatst gevaccineerd zijn, niet meer beschouwd worden als volledig gevaccineerd en zich dus moeten laten testen voor een geldige QR-code in het EU Digitaal Corona Certificaat. In Nederland is dat de QR-code in de CoronaCheck-app voor internationaal gebruik (niet die voor binnenlands gebruik).

Het Digitaal Corona Certificaat is “een goede manier om de grenzen open te kunnen houden”, zei De Jonge. Het is daarom van belang dat de lidstaten de geldigheid voor boosters afstemmen. Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie, maar door deze afspraken wordt dat voorkomen.

Lees ook het artikel: Ryanair verbindt Eindhoven vanaf nu met Zagreb

De Europese Commissie stelde voor om de termijn van negen maanden al op 10 januari in te laten gaan, maar mede op verzoek van Nederland is dat 1 februari geworden. Zo hebben de EU-landen meer tijd voor het geven van boosterprikken voordat deze afspraak van kracht wordt.

Gezamenlijk optrekken
“Gezamenlijkheid” is volgens De Jonge het sleutelwoord om de coronasituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten moeten niet op eigen houtje maatregelen treffen om het vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken, zoals Portugal en Ierland hebben gedaan door van iedereen weer een negatieve test te eisen. “Samen uit, samen thuis”, zei hij.

Ook is De Jonge er voorstander van om voorlopig reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen tot een PCR-test te verplichten bij aankomst. Maar daar is nog geen overeenstemming over bereikt in de EU, en Nederland wil dat niet op eigen houtje invoeren.

Volgens De Jonge krijgt hij geen kritiek van de andere lidstaten op de langzaam op gang komende boostercampagne. “We hebben ook versneld”, zei hij. Volgens de CDA-bewindsman zijn er voldoende boosterprikken in voorraad om alle Nederlanders twee keer een herhalingsprik te geven.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Related posts