Tour deze zomer langs de zero-waste cafés en winkels van Frankrijk

Parijs – Zero-waste cafés en supermarkten die hun afval tot een minimum beperken, springen in heel Frankrijk als paddenstoelen uit de grond. Kriskras door het hele land vind je plastic-vrije winkels en cafés waar je verantwoord je vakantieboodschappen kunt halen of met een goed gevoel een koffiepauze kunt inlassen. We selecteerden er een paar.

Café-restaurant Code Ø (Lorient)

Bretagne is een koploper als het gaat om de zoektocht naar alternatieve oplossingen voor het gebruik van plastic. In de havenstad Lorient openden Aliénor en Thaïs onlangs een superknus zero-waste-eetcafé: Code Ø. Met ziel en zaligheid zetten zij zich in voor duurzaamheid en doen ze er alles aan om zo min mogelijk afval te produceren. Om dit doel te bereiken organiseren ze ook workshops en exposities met werk van plaatselijke kunstenaars.

Café-restaurant Code Ø (Externe link)
Adres: 5 Rue de Carnel, 56100 Lorient

Épicerie Kilogramme (Parijs)

Iris en Xavier kwamen erachter dat veel van de in de gewone supermarkten verkrijgbare producten schadelijke toevoegingen bevatten en wilden hun medemens producten aanbieden die niet alleen hun gezondheid, maar ook het milieu ten goede komen. Geen kiloknallers dus in hun kruidenierszaak Epicerie Kilogramme, maar verse producten, zonder plastic en eerlijk geprijsd.

Epicerie Kilogramme (Externe link)
Adres: 10 rue des Meaux, 75019 Parijs

La Maison du Zéro Déchet (Parijs)

De Parijse winkel La Maison du Zéro Déchet gaat de strijd aan tegen plastic verpakkingsmateriaal. Je geniet hier niet alleen van een verantwoord kopje koffie op het terras, maar kunt er ook allerlei plasticvrije levensmiddelen, cosmetica en zelfs babyproducten kopen. Ook verkopen ze diverse boeken die je kritisch naar je consumptiepatroon laten kijken en met praktische tips komen voor een milieuvriendelijker levensstijl. Ook organiseren ze regelmatig evenementen, workshops en tweedehandsmarkten.

La Maison du Zéro Déchet (Externe link)
Adres: 3 rue Charles Nodier, 75018 Parijs

Épicerie Campillo (Toulouse)

Café annex kruidenierswinkel Campillo is een culturele ontmoetingsplek in Toulouse (Externe link) . Naast het milieuvriendelijk productaanbod dat ze verkopen, organiseren ze ook regelmatig evenementen. Het gezellige cafégedeelte heeft een spelletjeshoek en tal van boeken om in te snuffelen.

Épicerie Campillo (Externe link)
Adres: 1 rue Job, 31000 Toulouse

BeeVrac (Straatsburg)

Bij Epicérie BeeVrac in Straatsburg (Externe link) bestel je vooraf je mand met fruit en groenten uit het seizoen om deze daarna pas op te halen. Zo blijft er niets achter in de winkel. Wanneer je je mand komt ophalen, kun je dit nog aanvullen met plasticvrije levensmiddelen als pasta, chocolade, gebak, ontbijtgranen, koffie en kruiden.

BeeVrac (Externe link)
Adres: 36 route de Mittelhausbergen, Straatsburg

CityZen Market (Montpellier)

CityZen Market is een levensmiddelenzaak in Montpellier (Externe link) die al haar producten in weckflessen verkoopt zonder afval te produceren. Daarnaast serveren ze heerlijke gerechten die je ter plaatse kunt eten of meenemen voor thuis (uiteraard zonder plastic verpakking).

CityZen Market (Externe link)
Adres: 9 rue Durand, 34000 Montpellier

Bron: France.fr

Related posts