Topsneeuw met gemengde gevoelens

FRANSE ALPEN – De sneeuwcondities zijn momenteel geweldig in de Franse Alpen, maar de skigebieden zijn gesloten. Eindelijk begint de hoeveelheid sneeuw op het langjarig gemiddelde te komen, maar buiten dat, de sneeuw is al de hele winter van absoluut geweldige kwaliteit. Daarnaast is het ook heerlijk winters weer met goed frisse temperaturen. Allemaal geweldig zou je zeggen… Nou het is allemaal wel met een heel dubbel gevoel. Want de sfeer in het dal is behoorlijk negatief vanwege het feit dat de skigebieden gesloten blijven, en dat voor waarschijnlijk het gehele seizoen. Ook lijken veel Franse politici erop te hinten dat we weer in een lockdown gaan. We, als toerskiërs, genieten dus maar van de sneeuw zolang we kunnen…

Topsneeuw in Pelvoux

Momenteel zouden het echt dagen om van te dromen zijn in de skigebieden. Sinds vrijdag sneeuwt het elke nacht gevolgd door mooi weer overdag. Dat betekent dat we elke ochtend verse poeder en zon hebben. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat de lawinecondities erg gespannen zijn. Dat betekent dat wij op weinig steile hellingen onderweg zijn. Van een bevriende bergredder kreeg ik te horen dat ze zaterdag voor maar liefst 5 lawines moesten uitrukken waar skiërs bedolven waren onder de sneeuw. De condities waren zo gespannen dat wij zaterdag besloten om ons plan om te gooien en niet verder omhoog te lopen dan de pistes van Pelvoux. Boven het skigebied had de wind teveel schade aangericht en was het lawinegevaar veel te hoog! Het plezier onder de boomgrens en op de vlakkere hellingen was er niet minder om. Op de hellingen waar ik normaal in deze tijd van het jaar met mijn dochtertje ski (wat mis ik dat) skiede ik door de heerlijke poeder. Om het goed te maken dat we niet verder omhoog zijn gelopen zijn we de pistes maar twee keer opgelopen. Dat kon makkelijk want we waren erg vroeg vertrokken.

Drukte op toerskiklassiekers

Eenmaal thuis van de toerskitocht boven Pelvoux trok de lucht dicht en begon het weer te sneeuwen. In de nacht van zaterdag op zondag viel er weer zo’n 20 cm aan verse sneeuw. Dus trokken we er zondagochtend weer op uit op onze toerski’s. Normaal zou het de perfecte dag zijn in een skigebied, maar ja dat kan nu niet. We waren weer als eerste en dat was maar goed ook, want tijdens de afdaling kwamen we maar liefst zo’n 40 toerskiërs tegen. Op bijna alle bekende toerskitochten is het momenteel heel erg druk. Het is indrukwekkend hoeveel mensen er elk weekend op de toerski’s stappen nu de skigebieden gesloten zijn. Ik ben benieuwd hoeveel van deze toerskiërs er volgend jaar als de skigebieden volgend jaar weer draaien ook af en toe de toerskivellen onder zullen plakken.

Het voelt raar

Ondanks dat ik kan genieten van de sneeuw is het allemaal raar. Ik mis, net als jullie, de skigebieden enorm. Om zelf te knallen over strakke pistes of door diepe sneeuw. Dat laatste kan ik op toerski’s nog steeds maar toch is het wat anders. Wat ik het meeste is mis is samen met mijn dochtertje door de skigebieden te cruisen en lekker op een terras wat te drinken. En haar te zien genieten van een glas warme chocolademelk met slagroom. Wat kijk ik uit naar het moment dat zometeen de liften weer draaien en we weer gewoon heerlijk met z’n allen kunnen skiën of boarden. Gewoon te genieten van de gehele sfeer in en rond het skigebied.
Tot die tijd laat ik jullie graag meegenieten van de schoonheid van de natuur hier in de buurt. Want of de skigebieden nou geopend of gesloten zijn de bergen zijn altijd magisch mooi!

Bron: Nederlandse Ski Vereniging

Related posts