Schotland gaat bijna alle reizigers in quarantainehotels opsluiten

EDINBURGH – Schotland gaat bijna alle inkomende reizigers in een quarantainehotel zetten, zo kondigde premier Nicola Sturgeon dinsdag aan. Daarmee moet de import van nieuwe coronavarianten voorkomen worden. Met de maatregel gaan de Schotten nog een stuk verder dan de Britse premier Johnson, die de quarantainehotels alleen voor reizigers uit bepaalde hoogrisicolanden verplicht.

Schotland heeft de autonomie om een eigen coronabeleid te voeren (de Britse regering bepaalt dat alleen voor Engeland). Met de plannen krijgt het land de strengste reisrestricties van Europa. In Azië en Oceanië is het wel gebruikelijk om reizigers verplicht in een quarantainehotel te laten verblijven totdat zeker is dat zij niet besmet zijn. De Schotse plannen lijken daarop geïnspireerd te zijn.

Volgens Sturgeon was het coronavirus afgelopen zomer bijna verdwenen uit Schotland, maar is het door reizigers toch weer teruggekomen. Ze wil die fout niet nog een keer maken, zegt ze. “Het is essentieel dat we ons beschermen tegen de import van het virus uit het buitenland. Dat is vooral belangrijk omdat het virus muteert en er nieuwe, meer besmettelijke en potentieel ernstigere varianten verschijnen.”

Wanneer de hotelquarantaine voor alle overzeese reizigers wordt ingevoerd (reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn uitgezonderd), is nog niet bekend, maar volgens verschillende Britse media wordt dat waarschijnlijk half februari. Zo’n quarantainehotel is behoorlijk strikt: reizigers mogen hun kamer niet uit en krijgen hun eten door een bewaker geserveerd. Reizigers moeten er tien dagen blijven en dat zelf betalen.

De impact zal overigens beperkt zijn, want de meeste landen hebben een vliegverbod ingesteld voor het Verenigd Koninkrijk vanwege de Britse mutatie.

Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts