Rutte: Reis in ieder geval niet tot April

Minister-president Mark Rutte heeft Nederlanders dinsdagavond tijdens een persconferentie expliciet opgeroepen niet op reis te gaan naar het buitenland. “Tot en met maart is elke reis naar het buitenland een risico, voor u en uw omgeving”, aldus Rutte.

Reisbrancheorganisatie ANVR liet in een verklaring weten begrip te hebben voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er naar eigen zeggen totaal géén begrip voor dat zij als enige sector “op slot” staat tot eind maart.

“De reissector pleit ervoor daarin gelijk op te lopen met andere sectoren, en is ook benieuwd naar de aanvullende maatregelen die tegemoet komen aan alle geledingen binnen de reissector; zelfstandige reisagent, reisbureaus en reisorganisaties, zowel groot als klein”, zo schrijft de ANVR.

Lees ook het artikel: Norwegain stopt met aanbieden goedkope verre vluchten

Zwaarst getroffen
De reissector is het zwaarst getroffen van alle sectoren, aldus de ANVR. “De sector ligt nu al sinds maart 2020 – zo’n 46 weken – praktisch volledig stil en heeft nóg 10 weken te gaan tot eind maart, als het niet nog langer wordt. Ondanks dat de reisbranche wel wat gewend is, is dit zelfs voor de meest creatieve ondernemer geen uitdaging meer te noemen. Wij vragen het kabinet om passende steunmaatregelen die ons helpen de periode naar het begin van herstel te overbruggen”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.

“Ondanks dat mensen ontzettend toe zijn aan vakantie en velen zich oriënteren voor als het weer kan, is het aantal boekingen minimaal. Net als andere branches hebben ook wij te maken met enorme kosten; voor het annuleren en repatriëren van vele tien- en tienduizenden reizen. Wij gaan er dan ook vanuit dat wij in aanmerking komen voor de aanvullende maatregelen en compensatie van annuleringen en repatriëringen”, vult Oostdam aan.

Avondklok
Naast het ontmoedigen van het reizen naar het buitenland kijkt het outbreak management team (OMT) zelfs naar de verplichting om thuis te werken en een beperking van de reisafstand tot maximaal 15 kilometer van huis. Deze maatregelen zouden een alternatief betekenen voor de avondklok. In een spoedadvies dat de komende dagen gemaakt wordt, moet duidelijk worden welk middel het beste werkt.

Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts