Roadtrippen langs de Franse Atlantische Kust

Individualiteit, vrijheid en dichtbij de natuur: kampeervakanties zijn de trend. Vorig jaar was er een enorme toename van nieuwe registraties van campers in Nederland en België. Niets staat dan ook zo synoniem voor vrijheid als een campervan en er is geen betere manier om de Franse Atlantische Kust te verkennen; een match made in heaven! En heb je last van “travelwee”? Zodra het weer kan, is een roadtrip hiertegen de beste remedie. Langs de 1200 kilometer lange kuststrook tussen La Baule in het noorden en Hendaye in het zuiden wachten eindeloze zandstranden, ruige kusten, gezellige stadjes en een eindeloze variëteit aan activiteiten om ontdekt te worden. Van noord naar zuid staan deze zes activiteiten mèt leukste camping voor een overnachting in de buurt garant voor een roadtrip die zeker de reishonger zal stillen. Tijd om de eigen bubbel in te ruilen voor nieuwe avonturen!

Individualiteit, vrijheid en dicht bij de natuur: kampeervakanties zijn in de mode. Vorig jaar was er een enorme toename van nieuwe registraties, vooral van campers, zowel in Duitsland als in Oostenrijk en Zwitserland. Een road trip in een camper staat synoniem voor grote vrijheid zoals bijna geen enkele andere vorm van vakantie. De 1200 kilometer lange Atlantische kust tussen La Baule in het noorden en Hendaye in Frans Baskenland, met zijn zandstranden, ruige kustlijn, charmante stadjes en talrijke campings, is gemaakt voor een vakantie op vier wielen. Een road trip in zes etappes van het noorden naar het zuiden laat zien waar een stop de moeite waard is, welke campings in de buurt zijn en wat er ter plaatse te beleven valt.

In de voetstappen van de douane

Tijdens een wandeling langs “le sentier des Douaniers” is de geschiedenis nooit ver weg. Uitkijkend over zee en de ongerepte kusten is het niet moeilijk om voor te stellen dat deze stranden populair waren bij smokkelaars. Om de kusten te controleren is in 1791 een voetpad aangelegd hoog over de steile rotsen waarlangs gepatrouilleerd werd door de douane om eventuele smokkelaars op heterdaad te betrappen. Langs de grillige kustlijn staan nog steeds verschillende douaniersposten, uitkijktorens en wachthuisjes. Het tegenwoordig als GR®34 bekend staande lange-afstandspad is meer dan 2000 km lang. Een mooie wandeling over dit pad gaat tussen Saint-Nazaire en Pornichet. Dit traject is 16 kilometer lang en voert langs de Atlantische kustlijn en is toegankelijk voor jong en oud.

Camping-tip: Zet je camper bij Camping Clos Mer et Nature op slechts 400 meter van het prachtige zandstrand van Plage de Tharon nabij Pornic of op één van de ruime plekken van Flower Camping les Paludiers bij het gezellige dorpje Batz-sur-Mer. Perfecte plekken om als uitvalsbasis te dienen voor een ontdekkingstocht door de omgeving.v.l.n.r.: © CDT 40 Landes / simonbourcier.com / Camping Le Saint-Martin


Zee, wind en zeilen in de Vendée

Om de vier jaar ontmoeten de beste zeilers ter wereld elkaar in Les Sables d’Olonne: de Vendée Globe wordt beschouwd als de zwaarste single-handed regatta ter wereld en waarbij de zeilers de aardbol rond varen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze streek zich het best vanaf het water laat ontdekken en een zeiltocht mag dan ook niet tijdens de vakantie ontbreken. De ervaren schippers van Les Sports Nautiques Sablais varen je naar de mooiste plekken. Tegelijkertijd worden beginnende zeilers wegwijs gemaakt in de belangrijkste kneepjes van de zeilsport.

Camping-tip: Na een dag op zee is niets fijner dan genietend van een zonsondergang boven zee de dag de revue nog eens te laten passeren. Camping la Dune des Sables bij Les Sables d’Olonne is hier een prima plek voor!

Flaneren door één van Frankrijks mooiste dorpjes

De volgende stop van de roadtrip is in Talmont-sur-Gironde; één van de “Les Plus Beaux Villages de France” en niet zonder reden. Het charmante vestingstadje is gebouwd boven op de rotsen, uitkijkend over zee en laat zich het best te voet verkennen. Neem de tijd om je te verliezen in de smalle, geplaveide straatjes versierd met stokrozen en omzoomd door witgekalkte huizen met blauwe luiken, blijf hangen op het dorpsplein met zijn honderd jaar oude lindeboom en struin langs de gezellige ambachtswinkeltjes. Alle straten lijken uit te komen bij het meest kenmerkende bouwwerk van Talmont-sur-Gironde; de Sainte-Radegonde. Deze romaanse kerk uit de 12e eeuw ligt aan de rand van het klif en spiegelt zich in het water van de Gironde. Neem hier ook een kijkje op het typische zeemanskerkhofje dat onlosmakelijk met de kerk verbonden is en een prachtig zicht biedt over de riviermonding en de kliffen van Meschers-sur-Gironde.

Camping-tip: Vanaf de driesterrencamping Côte de Beauté in Saint-Palais-sur-Mer ben je niet alleen dicht bij de kustplaats Royan, maar ook in het zicht van de vuurtoren van Cordouan.

Zon, zee en surfen

Dit mag eigenlijk niet ontbreken aan een roadtrip per campervan; op een longboard, in de branding, wachtend op de perfecte golf op een plaats die synoniem staat voor het surfen. Op naar Lacanau! Deze kustplaats in het departement Gironde heeft een bijzondere plek in de Europese geschiedenis van het surfen. Hier werd in 1979 de allereerste internationale surfcompetitie van Europa georganiseerd wat Lacanau tot één van de meest populaire surfbestemmingen in Frankrijk gemaakt heeft. Maar ook iets noordelijker – op het ongerepte strand van Le Gurp – laat de Atlantische Oceaan zich van zijn beste kant zien. Sinds 1999 biedt de surfschool Le Gurp surfcursussen voor beginners en gevorderden. De gekwalificeerde instructeurs zorgen ervoor dat iedereen in alle veiligheid zijn eigen inner-surfdude zal ontdekken!

Camping-tip: De Camping Municipal du Gurp ligt midden in een pijnboombos en dicht bij de surfschool en het strand.

Paardrijden langs het strand

Een droom voor iedere paardenliefhebber: galopperen langs eindeloze zonnige zandstranden, door weelderige bossen vol zeedennen, langs glinsterende meren, over kliffen, door duinen en onderwijl genieten van de heerlijkste gastronomische gerechten die de keuken van Les Landes kent. Bij de manege Centre Equestre de la Prade in Messanges is dit mogelijk. Hier worden het hele jaar door paarden- en ponyritjes aangeboden, zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf drie jaar. Het zandstrand van Messanges ligt op slechts ongeveer drie kilometer afstand.

Camping-tip: De camping Le Saint-Martin in Moliets Plage heeft een directe toegang tot het strand en geniet tegelijkertijd van de schaduw van de pijnbomen.

Pijlsnelle pijlinktvisjes

In de baai van Saint-Jean-de-Luz en Ciboure wacht het volgende avontuur en de laatste etappe van de road trip. Je gaat opnieuw het water op en deze keer in een eenvoudige piroque. De ervaren schippers van Atlantic Piroque vertellen je tijdens een twee uur durende vistocht alles over het leven in de zee voor de kust die het Franse Baskenland omzoomd, terwijl ze de boot sturen naar daar waar het het beste vissen is op chipiron (pijlinktvisjes). Eenmaal aangekomen is het tijd om je eigen kunde, geduld en soms toch ook wel het geluk te beproeven als je zelf de hengel uitgooit. Het visgerei bestaat uit een nylondraad en een jig, een tweekleurig lokaas dat voorzien is van een ring met haakjes, ideaal om de pijlinktvis te vangen. En heb je eenmaal beet, wees dan wel voorzichtig met het binnenhalen. De inktvisjes zijn slimmer dan je denkt en kunnen zich zomaar van het aas laten vallen om pijlsnel te verdwijnen.  

Camping-tip: De viersterren Camping Atlantica Ciela Basque in Saint-Jean-de-Luz is een perfecte afsluiting van de autotocht.

Related posts