Reisbranche wil einde aan testverplichting

Vertegenwoordigers van bedrijven uit de luchtvaart- en reisbranche willen dat het kabinet een einde maakt aan de testverplichting voor reizigers van buiten de EU. Daarvoor pleiten ze in een brief aan de ministers van Volksgezondheid, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.

Belangenverenigingen IATA, Airlines4Europe, ANVR, BARIN, CLIA en NATM/CORTAS wijzen de verantwoordelijke ministers in de brief op het belang van de reissector, die in Nederland goed zijn voor ruim tien procent van de werkgelegenheid.

“Een flink aantal Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Ierland, Verenigd koninkrijk, Zweden en Zwitserland vragen op dit moment geen testverklaring meer voor volledig gevaccineerden en herstelden bij terugkeer naar hun land; ongeacht of men komt uit een EU of non-EU land”, aldus ANVR-voorman Frank Oostdam.

Lees ook het artikel: Avondklok Curaçao komt te vervallen

“Het is uniek dat wij nu met een gezamenlijke oproep komen, maar alle partijen die deze brief onderschrijven hebben veel, heel veel last van de testverplichting bij terugkeer. Het beperkt niet alleen de vakantieganger om een vakantie te boeken buiten de EU, maar zet een enorme rem op de zakenreizen en de organisatie van  studie- en schoolreizen.”

De branchevertegenwoordigers roepen de overheid op om de testverplichting op te heffen, in ieder geval voor gevaccineerden en herstelden. In de brief  wordt gewezen op de adviezen van de Europese Raad en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, alsmede op een recent onderzoek over omikron, waaruit blijkt dat testen voor vertrek geen enkel effect heeft. “Het is precies de reden waarom de WHO en ECDC, het Europese RIVM, in het algemeen stellen dat reisbeperkingen ineffectief zijn. Overheid, laat de testverplichting bij terugkeer vallen”, aldus Oostdam.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Related posts

One Thought to “Reisbranche wil einde aan testverplichting”

Comments are closed.