Op avontuur in de grotten van de Slowaakse Karst

Sinds 1995 staan de grotten van de Slowaakse en Aggtelek Karst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dankzij een Slowaaks en Hongaars nominatieproject kunnen de gezamenlijke grotten nu door iedereen bewonderd worden. Maar ja, wat maakt de grotten van de Slowaakse Karst anders dan andere grotten? Waarom zijn ze zo uniek dat ze onderdeel zijn geworden van het natuurlijke erfgoed van de wereld?

Uitzonderlijke concentratie van grotten
Tot op de dag van vandaag zijn op en onder de karstvlaktes meer dan 1.000 grotten en afgronden met verschillende vormen van sinter- en ijsvullingen ontdekt. Een dergelijke concentratie van grotten is waarschijnlijk nergens anders in de gematigde klimaatzone te vinden.

Genetische en morfologische diversiteit van grotten
Op slechts een relatief klein gebied zijn er vele soorten grotten, gecreëerd door gecompliceerde speleogenetische processen die plaatsvinden sinds het einde van het Mesozoïcum. Corrosie-afgronden, riviergrotten, ondergedompelde grotten en meer.

Voorkomen van zeldzame grotfauna en archeologische vondsten
Deze grotten zijn permanent of tijdelijk bewoond door meer dan 500 diersoorten, waaronder zeldzame soorten die alleen in de grotten in dit gebied leven, of zelfs maar in een enkele grot.

Toen de grotten in de loop van de tijd werden gevuld, is een reeks prehistorische culturele vondsten bewaard gebleven die 35.000 jaar geleden dateren. Mensen gebruikten de grotten als woningen, heiligdommen en graven. Voor hen hadden de grotten een gevoel van mysterie dat we vandaag nog steeds kunnen voelen. Het is een van de manieren waarop we ons blijven verbinden met onze voorouders en een van de redenen waarom we nog steeds worden aangetrokken door grotten.

De belangrijkste ondergrondse karstverschijnselen:
Ochtinská aragonitová jaskyňa, Domica – Čertova diera, Silicko-Gombasecký jaskynný systém (Silická ľadnica, Gombasecká jaskyňa), Krásnohorská jaskyňa, Hrušovská jaskyňa, Jaskyňa Skalistého potoka – Kunia priepasť, Drienovská jaskyňa,  Jasovská jaskyňa, and abysses: Diviačia priepasť, Zvonivá jama, Obrovská priepasť, and Snežná diera. 
Bron: TIC Rožňava

Related posts