Ondanks derde coronagolf bijna twintig procent meer stoelen

Londen – Afgelopen weekend is bijna stilzwijgend de zomerdienstregeling van start gegaan. Van de start van een grote reeks nieuwe lijndiensten is geen sprake, maar met de Paasvakantie in zicht hebben luchtvaartmaatschappijen in West-Europa de capaciteit fors opgevoerd. Daarbij is het effect van de derde coronagolf nog niet zichtbaar, blijkt uit cijfers van OAG.

Deze week hebben luchtvaartmaatschappijen in West-Europa 930.000 stoelen extra in de aanbieding dan vorige week. Dat komt neer op een groei van 19,6 procent, aldus het in luchtvaart gespecialiseerde Britse datanalysebureau.

De groei zit hem voor een belangrijk deel in de vele extra vluchten die luchtvaartmaatschappijen uitvoeren vanuit Duitsland naar Spaanse vakantiebestemmingen. Nadat de Balearen weer als ‘veilig’ werd gekwalificeerd door de Duitse autoriteiten is er een run ontstaan op tickets naar met name Mallorca in de Paasvakantie.

Dat blijkt uit de cijfers: in Duitsland groeit het aantal stoelen met 24 procent, in Spanje met 21 procent. Opvallend is verder de groei in Italië: daar stijgt het aantal beschikbare stoelen op weekbasis met 49 procent.

Op wereldwijd niveau ligt de capaciteit deze week op het hoogste niveau in meer dan twaalf maanden. Een totaal van 62,1 miljoen stoelen is een toename van vier procent. Hoewel dat volgens de analisten van OAG een positief signaal is in de eerste week van de zomerdienstregeling, is het nog afwachten hoeveel van de beschikbare stoelen daadwerkelijk bezet zullen zijn.

Hoewel het nog vroeg is, lijken luchtvaartmaatschappijen over het algemeen optimistisch te blijven over het zomerseizoen, met de komende twee kwartalen een maandelijkse capaciteitstoename. Veel airlines plannen de extra capaciteit in de hoop op een sterke toename van de vraag in de zomer. In de komende weken zijn volgens OAG nog veel veranderingen verwachten.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

Related posts