NZ-lijn naar Schiphol op de toch

NZ-Lijn

De gemeente Amsterdam en het Nationaal Groeifonds zijn het oneens over de uitbreiding van het hoofdstedelijke metronetwerk. De gemeente wil twee nieuwe lijnen: de Noord/Zuidlijn (NZ-lijn) via Schiphol doortrekken naar Hoofddorp, en een nieuwe verbinding tussen station Sloterdijk en Centraal.

Het fonds vindt één lijn genoeg, zo schrijft NRC. Het is de vraag of het geld er dan überhaupt gaat komen. Voor de verlenging van de Noord/Zuidlijn (NZ-lijn) werd begin dit jaar 1,5 miljard euro toegekend vanuit het Nationaal Groeifonds. Dat geld is niet bedoeld voor het traject tussen tussen Centraal en Sloterdijk, ofwel de Kleine Ring, zo liet het fonds expliciet weten.

In een brief aan de gemeenteraad schreef de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) beide lijnen sowieso aan te willen leggen. Hij wordt daarin gesteund door de NS, Schiphol, KLM, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie. “Als het fonds straks onze plannen definitief goedkeurt, zeggen we: dank je wel voor het geld, dit is ons rekeningnummer, maar we houden vast aan ons oorspronkelijke plan”, aldus De Vries.

Passagiersprognoses
Het fonds zegt dat de 1,5 miljard euro “niet zomaar voor iets anders kan worden gebruikt.” Bovendien is het fonds niet tevreden over het plan om de Noord/Zuidlijn door te trekken. Uit de enorme kostenoverschrijding en jarenlange vertraging van het huidige tracé moeten eerst lessen worden getrokken. Daarnaast ontbreken duidelijke passagiersprognoses, aldus het fonds. Een volgend kabinet en de Tweede Kamer beslissen uiteindelijk over de aanleg.

Lees ook: Ontdek de kleurrijke kant van Londen
Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts

One Thought to “NZ-lijn naar Schiphol op de toch”

  1. […] Lees ook ons artikel: NZ-lijn naar Schiphol op de toch […]

Comments are closed.