NS komt met meest uitgebreide dienstregeling ooit

De NS introduceert zondag de nieuwe uitgebreide dienstregeling. Zo gaan er meer Intercity’s op het traject Rotterdam – Schiphol – Arnhem rijden en krijgt Zeeland een snellere verbinding met de Randstad. Maar toch is het niet alleen maar feest: door de nieuwe coronamaatregelen is het aantal reizigers fors gedaald en moeten er mogelijk ook weer ritten tijdelijk geschrapt worden, waarschuwt topvrouw Marjan Rintel.

Om met dat laatste te beginnen: zo ver is het nog niet. Maar als de strenge coronamaatregelen nog lang aanhouden, dan moet de NS tijdelijk weer spitsritten en nachttreinen schrappen. Dat zegt Rintel vandaag in een interview met het AD.

In oktober waren de treinen alweer voor ruim driekwart gevuld ten opzichte van vóór corona. “Nu zijn we echter terug op een bezetting van 50 procent”, vertelt Rintel. “Als er vanwege de lockdown nauwelijks forenzen zijn, is de vraag of je met extra spitstreinen moet rijden. Hetzelfde geldt voor uitgaans- of nachttreinen, nu alles dicht is.” Het spoorwegbedrijf bekijkt nog op welke trajecten er eventueel geschrapt moet worden, en om hoeveel ritten het gaat. “We kijken daar nu naar.”

Lees ook het artikel: 5x Michelinster restaurants in Tokio

Dat de NS zondag toch de meest uitgebreide dienstregeling ooit introduceert, komt doordat een dienstregeling voor het hele jaar geldt. Als het straks voorjaar wordt en het virus zich weer terugtrekt, dan kan al die extra capaciteit alsnog hard nodig blijken. Bovendien gaan er aan de introductie van een nieuwe dienstregeling lange voorbereidingen vooraf.

Op de lange termijn verwacht de NS alsnog een forse reizigersgroei, en roept daarom het nieuwe kabinet op om miljarden te investeren in het spoor.

Bekijk hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling vanaf zondag:

Binnenlands:
– Door de komst van nieuwe tienminutentreinen tussen Rotterdam – Schiedam – Delft – Den Haag – Leiden – Schiphol en Arnhem – Ede-Wageningen – Veenendaal – Utrecht – Schiphol worden veel steden doordeweeks zes keer per uur via een Intercityverbinding aan elkaar verbonden.

– Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat de eerste tienminuten-Sprinter van Nederland rijden. Het is de eerste stap naar de CitySprinter; de ambitie van NS om iedere 5 minuten een sprinter te rijden en op meer stations te laten stoppen, bovenop meer Intercity’s op dezelfde lijn.
– Tussen Driebergen-Zeist en Breukelen gaat het aantal Sprinters omhoog van twee naar vier per uur.
– Zeeland krijgt een snellere verbinding met Noord-Brabant en de Randstad. Eén van de twee Intercity’s per uur versnelt door op werkdagen overdag alleen te stoppen op de grotere stations (Vlissingen, Middelburg, Goes). Dit scheelt zo’n 15 minuten reistijd.
– Ook wordt een nieuwe Sprinterverbinding toegevoegd tussen Vlissingen en Roosendaal. Daarmee stopt op elk station in Zeeland minimaal twee keer per uur een trein.
– De Sprinter tussen Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn gaat het grootste gedeelte van de dag doorrijden naar Woerden en Utrecht. In combinatie met de Intercity rijden er daardoor vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht.
– Alle Sprinters hebben voortaan een gelijkvloerse instap en een toilet, doordat het oudste Sprintermaterieel (SGM) met pensioen gaat en er bij andere Sprinters (van het type SLT, die voorheen geen toilet hadden) een toilet is ingebouwd.

Internationaal:
– Op 12 december vertrekt de eerste Nightjet Zürich-nachttrein vanuit Amsterdam naar Basel en Zürich. Deze trein zal dagelijks vertrekken in de avond. In omgekeerde richting arriveert elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland.

– De IC Brussel gaat ieder uur van en naar Amsterdam Centraal. Nu rijden er nog vier treinen naar Den Haag HS. Door de komst van de tienminutentrein is er te weinig ruimte richting Den Haag. Reizigers tussen Den Haag en Brussel kunnen reizen met een overstap in Breda of Rotterdam.
– Voor 2022 zijn er plannen om nog meer internationale treinen te gaan rijden. Zo gaat er in maart weer een Thalys tussen Amsterdam en Marne-la-Vallée-Chassy (Disneyland Parijs) rijden via Airport Charles de Gaulle. Vooralsnog slechts twee keer per week.

Related posts

One Thought to “NS komt met meest uitgebreide dienstregeling ooit”

  1. […] NS komt met meest uitgebreide dienstregeling ooit […]

Comments are closed.