Introductie nieuwe intercity direct-treinen uitgesteld

De NS heeft de introductie van de ICNG (Intercity Nieuwe Generatie) verder uitgesteld. Dit nieuwe intercitymaterieel gaat nu op zijn vroegst pas in kalenderjaar 2022 reizigers vervoeren op de hogesnelheidslijn die Schiphol met Rotterdam en Breda verbindt.

De ICNG’s, die eerst als Intercity Direct gaan rijden en later ook op andere intercitytrajecten, zouden eigenlijk al in december 2020 in dienst komen, mede door de invloed van de coronacrisis op de productie- en testfase werd dat al eerder uitgesteld tot eind dit jaar en nu dus tot 2022. In een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven laat de NS weten dat de nieuwste vertraging onder meer wordt veroorzaakt doordat het langer duurt om de software van de treinen aan te passen. Die software wordt in India gemaakt, een land dat zucht onder de deltavariant.

“Extra COVID-19-maatregelen in de productie en tijdens testen vertragen de voortgang, evenals reisrestricties, ziekteverzuim en vertraging in de levering van software en onderdelen bij toeleveranciers. Dit heeft invloed op de ontwikkeling, productie, testen en het oplossen van issues.”

“Met name de benodigde softwareaanpassingen die volgen uit de uitgevoerde testen liggen momenteel op het kritieke pad”, vervolgt het spoorwegbedrijf. “Dit betekent dat hertesten nodig zijn, toelating langer duurt en opleidingen later starten.”

Snellere treinen
De NS heeft in totaal 99 ICNG’s besteld, waarvan 49 vijfdelige van 110 meter en 50 achtdelige van 165 meter. De treinen hebben een topsnelheid van 200 kilometer per uur, 40 kilometer sneller dan de locomotieven met getrokken rijtuigen die momenteel als Intercity Direct worden ingezet.

Zodra er voldoende ICNG’s zijn ingestroomd, kan door deze hogere topsnelheid de reistijd verlaagd worden op de hogesnelheidslijn. Zo duurt het momenteel nog 24 tot 26 minuten om tussen Schiphol en Rotterdam te reizen. Straks wordt dat iets meer dan 20 minuten. De NS durft nog niet te zeggen wanneer precies in 2022 de eerste ICNG’s instromen. Dat kan dus ergens aan het begin van volgend jaar zijn, maar ook pas later.

Lees ook het artikel: Nieuw reisadvies per 1 juli voor o.a. Scandinavië
Bron:

Related posts

One Thought to “Introductie nieuwe intercity direct-treinen uitgesteld”

  1. […] Introductie nieuwe intercity direct-treinen uitgesteld […]

Comments are closed.