Honduras opent nieuwe luchthaven

Honduras heeft officieel een nieuwe internationale luchthaven. Vanaf nu maken grote passagiersvliegtuigen gebruik van Palmerola International Airport. Dat neemt de taken over van het oude Toncontín Airport, dat een behoorlijk uitdagende nadering kent.

Palmerola International Airport werd in oktober opgeleverd en ligt pal naast de bestaande Cano Air Base, een luchtmachtbasis op zo’n 75 kilometer buiten Comayagüela, dat samen met Tegucigalpa de hoofdstad Distrito Central vormt. De bouw van de nieuwe luchthaven in Honduras nam vijf jaar in beslag en werd geleid door Munich Airport International.

Volgens Senior Project Manager Martin Kamlah beschikt Honduras met Palmerola International Airport nu over een hypermodern, veilig en toekomstbestendig vliegveld. De luchthaven heeft een start- en landingsbaan van 2.440 meter, een terminal met zeven aviobruggen en kan jaarlijks anderhalf miljoen reizigers verwerken.

Lees ook het artikel: Vliegverbod zuidelijk Afrika stopt

Sinds half december zijn er vijf luchtvaartmaatschappijen actief op Palmerola International Airport: United Airlines, American Airlines, Copa Airlines, Spirit Airlines en Avianca. In 2022 komt Aeromexico daar nog bij.

Beruchte nadering
De oude luchthaven Toncontín blijft voorlopig open voor binnenlandse vluchten en andere activiteiten waarbij kleine vliegtuigen of helikopters worden gebruikt. Het vliegveld ligt in het centrum van Distrito Central en wordt ingeklemd door de bebouwing. Samen met de relatief korte landingsbaan zorgt dat voor een uitdagende nadering. In het verleden verongelukten er met enige regelmaat vliegtuigen op Toncontín.

In 2008 schoot er nog een Airbus A320 van TACA van de baan, met drie doden als gevolg. Een Let 410 van Central American Airways crashte in 2011 tijdens de nadering, waardoor alle veertien inzittenden omkwamen.

Hieronder een impressie van de nadering op Toncontín Airport:

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Related posts