Groen, groener, groenst: Griekenland op duurzaamtour

Athene – De mei-en zomervakanties komen steeds dichterbij! De prioriteit van Griekenland is, net als vorig jaar, de veiligheid van zowel locals als reizigers. Er zijn heldere gezondheidsprotocollen en vakantiegangers hebben de mogelijkheid om drukke plekken te mijden door de vele onontdekte eilanden die Griekenland rijk is. De duurzame reiziger zal blij zijn om te horen dat het land ook de eerste stappen in een groene richting heeft genomen, met het verbannen van plastic rietjes op Paros tot enkel elektrisch vervoer op Astypalaia. Kies voor een veilige en duurzame optie voor jouw volgende reis naar Griekenland!

Smart Hotels

Op veel plekken vind je ‘smart hotels’. Deze hotels doen er alles aan om energie en elektriciteit te besparen. Zo beschikken zij over een ‘slimme sleutel’. Wanneer jij de hotelkamer verlaat springt de verwarming, airconditioning en alle apparatuur automatisch uit.

Daarnaast gebruiken de schoonmakers enkel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en geniet je van een typisch  Greek Breakfast met vele lokale producten als Griekse yoghurt, honing, Mpougatsa, feta, vers gebakken brood en heerlijk geurende Griekse ijskoffie.

AgroHotels Corfu

In Griekenland vind je op veel plekken agrohotels: ‘Guest Inn’. Dit zijn kleinschalige accommodaties van boeren, die zij verhuren aan reizigers. Vaak bieden zij ook activiteiten op hun landgoed aan. Zo kun je samen met hen olijven plukken en olijfolie maken. Zo vind je in Noord Corfu  Guest Inn Arrogia Farm. Hier vind je 3 huisjes tussen fruitbomen, wijngaarden, olijfbomen en een biologische tuin op 15 hectare aan land, die verhuurd worden aan nieuwsgierige reizigers. Samen met de eigenaar kun je lokale kaas maken en helpen bij de olijfolie en/of wijnproductie.

Skyros Project Port

Skyros ligt dichtbij het populaire eiland Evia, op ongeveer 1,5 uur afstand van Kimi. In het noorden vind je groene vlakten, bruisende plaatsjes en de mooiste stranden. In het zuiden vind je prachtige bergen, verlaten baaien en ultieme rust. De ideale combinatie! Maar in Skyros haven vindt er ook ieder jaar in de zomer iets bijzonders plaats, namelijk: een zomeracademie met als doel het menselijk gedrag ten opzichte van het milieu te hervormen. Studenten uit diverse landen komen dan naar Skyros om daar alles te leren over een milieuvriendelijke manier van leven en reizen. Zij participeren aan onderzoeken en nemen deel aan wedstrijden. Deze zomeracademie vindt sinds 2015 plaats en heeft al vele awards gewonnen. Zo kreeg Skyros in 2019 een award voor de eerste haven met een blauwe vlag. 

Kalymnos: Duurzaam eten

Het verbouwen van je eigen producten is al eeuwenlang een traditie in Griekenland. Lonely Planet verkoos Griekenland dit jaar als: ‘most sustainable food destination’. De Grieken eten seizoensgebonden en delen dit graag met reizigers.

Kalymnos, het eiland waar deze video gemaakt is, ligt op 35 minuten varen van Kos. Het eiland wordt ook wel het sponzeneiland en het zal je dan ook niet verrassen dat je hier waanzinnig kunt duiken! Ook eet je op het eiland verser dan verse vis en vindt er iedere oktober een populair klimfestival plaats.

Related posts