Gouda Kaasmarkt gaat weer van start

Al eeuwen wordt er op de Markt in Gouda kaas verhandeld en op donderdag 14 april is de beroemde Gouda Kaasmarkt na twee jaar afwezigheid weer terug. In het kader van de viering van 750 jaar stadsrechten, is de Goudse kaasmarkt uitgebreid met typisch Goudse ambachten.

Van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in september vindt iedere donderdag (behalve op Hemelvaartsdag) van 10.00 tot 12.30 de Gouda Kaasmarkt plaats. De eerste kaasmarkt komende donderdag is extra speciaal omdat deze tot 16 uur duurt. Bovendien zijn die dag de zogenaamde Goudse iconen opgesteld op de Markt: 50 kunstwerken die zijn gebaseerd het bronzen kunstwerk ‘de kaasboerin’ van Ineke van Dijk.  Hierna worden ze verspreid over de stad en vormen een wandelroute.

Lees ook het artikel: 9 ‘must do’s’ tijdens een bezoek aan Singapore

Bijzonder van de Gouda Kaasmarkt is dat bezoekers tussen de boeren en kaashandelaren mogen lopen en zo van dichtbij getuige zijn hoe de prijs met ouderwetse handjeklap wordt bepaald. De door paarden voortgetrokken kaasbrikken stoppen voor de monumentale Goudse Waag, waarna kaasjongens ze uitladen zodat de kazen op de originele weegschaal in de Goudse Waag worden gewogen. Ook de bekende Goudse kaasmeisjes ontbreken niet.

In het kader van Gouda750 is de kaasmarkt dit jaar uitgebreid met typisch Goudse ambachten zoals plateel schilderen, kaarsen maken en bierbrouwen. Zoals altijd wordt de kaasmarkt officieel geopend door het luiden van de bel door de wethouder van toerisme Thierry van Vugt in het bijzijn van schoolkinderen verkleed als kaasjongens en kaasmeisjes.

Meer informatie op https://welkomingouda.nl/kaas/gouda-kaasmarkt

Related posts