Ga hiken in de natuur van Cyprus

Volgens de traditie is de beste manier om een ​​plek echt te leren kennen, door er doorheen te lopen. En ondanks zijn kleine formaat, omvat het eiland Cyprus een indrukwekkende 10.000 jaar in zijn natuurlijke omgeving en gevarieerde landschap dat rijp is om te verkennen en te ontdekken. We vertellen je graag meer over de prachtige natuur van Cyprus!

Met een gunstig klimaat het hele jaar door, is het buitenleven van Cyprus gemakkelijk bereikbaar en biedt het talloze mogelijkheden om een ​​reis te maken door de natuur, geschiedenis en cultuur, dankzij de talrijke bewegwijzerde paden en natuurpaden. Er zijn in totaal 52 aangewezen wandelroutes aangelegd om de prachtige landschappen en het sterke mediterrane karakter van het eiland te benadrukken. Door ze te lopen, kunt u een schat aan gevarieerde fauna en flora zien, evenals de overblijfselen van het mijnerfgoed van het eiland en andere interessante monumenten. Hoewel sommige paden uitdagender zijn dan andere, zijn ze allemaal een genot voor de zintuigen, vooral in de lentemaanden, wanneer je de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de natuur in volle bloei en in al haar levendige glorie kunt ervaren.

Flora
Er zijn tot op heden 1908 verschillende plantensoorten, ondersoorten, variëteiten, vormen en hybriden op Cyprus geregistreerd. Dit aantal omvat inheemse en uitheemse planten (exotische planten die genaturaliseerd zijn), maar exclusief gecultiveerde planten. Er zijn 142 endemische planten op Cyprus (uitsluitend gevonden op Cyprus), die het belangrijkste deel van de flora van het eiland vormen. De bossen van Cyprus zijn meestal natuurlijke bossen met een grote biodiversiteit en een grote ecologische betekenis. Velen van hen zijn geclassificeerd als nationale bosparken en beschermde gebieden voor flora en fauna, die meer dan 70 procent van het Natura 2000-netwerk van het eiland beslaan.

De Calabrische den (Pinus brutia) is de belangrijkste bosboom die wordt gevonden vanaf het kustgebied tot een hoogte van maximaal 1.200 – 1.400 meter, terwijl de zwarte den (Pinus nigra ssp. pallasiana) domineert in de hogere regionen van Troodos. In grote rivieren en de omliggende gebieden zijn de dominante bomen de oosterse plataan (Platanus orientalis) en de els (Alnus orientalis), terwijl er op kleinere schaal andere boomsoorten op het eiland voorkomen, zoals de Cypriotische ceder (Cedrus). brevifolia) en de mediterrane cipres (Cupressus sempervirens).

Struiken en struikgewas domineren ook het landschap. In het midden en op grote hoogte kan de gewone struiksoort goudeik (Quercus alnifolia) alleen worden gespot, in ongemengde bossen of samen met dennen. In de laaglanden vind je maquis struikgewas, met dominante soorten de Fenicische jeneverbes (Juniperus phoenicea), de (wilde) olijfboom (Olea europaea), de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) en de mastiekboom (Pistacia lentiscus), evenals de Calabrische den. Terwijl u langs de natuur paden van Cyprus wandelt, zult u enkele van de vele inheemse planten tegenkomen die met uitsterven worden bedreigd, waarvan de meeste zijn opgenomen in de lijst van beschermde planten van de Berner Conventie. Onder deze zijn:

 • De skilla een plantensoort van de Hyacinthaceae-familie (Scilla morrisii)
 • Loch’s Glorie van de sneeuw (van Τroodos), (Chionodoxa lochiae)
 • Lefkara’s enkel (Astragalus macrocarpus ssp. Lefkarensis)
 • Kotschy’s orchidee (Οphrys kotschyi)
 • De Cypriotische tulp (Tulipa cypria)

Lees ook het artikel: Oases van rust in Zwitserland

Fauna
Cyprus heeft ook een prachtige verscheidenheid aan habitats die geschikt zijn voor vele diersoorten vanwege de verscheidenheid aan landschappen op het eiland, elk met hun eigen specifieke microklimaat en topografische kenmerken en de verscheidenheid aan terreinen en geologische substraten, evenals de diversiteit aan bossen en landbouwgronden. vegetatie.

Onder de opmerkelijke zoogdieren gevonden op het eiland zijn:

 • De moeflon (Ovis gmelini ophion) een wilde schapensoort, die alleen op Cyprus voorkomt. Het is ook het grootste wilde zoogdier dat op het eiland bestaat.
 • De vos (Vulpes vulpes), het enige vleesetende zoogdier van Cyprus.
 • De egel (Hemiechinus auritus dorotheae) een endemische ondersoort en een schuw en teruggetrokken dier.
 • Vleermuizen zijn een opmerkelijk kenmerk van de Cypriotische fauna, en een van de meest bijzondere soorten zoogdieren, met 19 verschillende soorten die op het eiland voorkomen.

De geografische ligging van Cyprus maakt het een van de belangrijkste migrerende natuurlijke habitats en internationale vogelorganisaties beschouwen het als een van de belangrijkste gebieden ter wereld vanwege de biodiversiteit van vogels. Ook voor endemische vogels is het een unieke locatie in Europa. De vlinders van Cyprus, die tot de orde leptidoptera behoren, worden ook als bijzonder interessant beschouwd, met 52 soorten op het eiland waarvan er negen endemisch zijn voor Cyprus.

Bezienswaardigheden
Afgezien van de natuurlijke rijkdom die u op de wandelpaden aantreft, zijn sommige routes ontworpen om bezoekers de kans te geven het culturele erfgoed van Cyprus te ontdekken via verschillende monumenten, waaronder Byzantijnse kerken (UNESCO-werelderfgoed), Venetiaanse bruggen, moskeeën en andere interessante sites.

Moeilijkheidsgraad
Alle natuurpaden zijn onderverdeeld in drie moeilijkheidsgraden:

 • Categorie 1: Gemakkelijk parcours, met lichte helling. Geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus.
 • Categorie 2: Gemiddelde moeilijkheidsgraad, geschikt voor volwassenen met een redelijk goede conditie. Plotselinge veranderingen in hellingshoek (omhoog en/of bergaf) en/of koers over smal of ruw terrein.
 • Categorie 3: Hoge moeilijkheidsgraad. Route met moeilijk terrein, zoals plotselinge veranderingen in hellingshoek (omhoog en/of bergaf), parcours over bijzonder ruw en/of glad en/of smal en/of steil terrein. Geschikt voor volwassenen met een zeer goede tot uitstekende conditie. Niet geschikt voor jonge kinderen

Meer te weten komen!
Samengevatte informatie voor elk van de 31 wandelroutes in de natuur van Cyprus is te vinden in dit gedeelte van de website, terwijl een meer gedetailleerde brochure – met waardevolle adviezen en tips over hoe u veilig en comfortabel kunt wandelen, evenals kaarten hier te downloaden is. Voor meer gedetailleerde informatie over de volledige 52 aangewezen routes van de Forestry Department, klik hier.

Related posts