Europese luchtvaartsector mikt op nul-uitstoot in 2050

BRUSSEL – Door middel van een reeks aan maatregelen en technologische ontwikkelingen moet de CO2-uitstoot van de Europese luchtvaartsector in 2050 netto tot nul zijn gereduceerd. Dat blijkt het uit het Destination 2050-initiatief dat donderdagochtend door vijf Europese luchtvaartorganisaties is gelanceerd en door het Nederlandse NLR en SEO wetenschappelijk is onderbouwd.

Destination 2050 is van toepassing op alle vluchten die opstijgen vanaf luchthavens in de EU, het Verenigd Koninkrijk en landen die lid zijn van het economische samenwerkingsverband EFTA.

De grootste bijdrage (37 procent) aan de CO2-reductie moet komen uit verbetering van vliegtuigen en motortechnologieën, zoals de introductie van vliegtuigen met een waterstof-, hybride-elektrische of elektrische aandrijving. Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof, zogeheten SAF’s, moet 34 procent aan de reductie bijdragen.

Verder moeten economische maatregelen, zoals EU-ETS en Corsia, de CO2-uitstoot met nog eens acht procent terugdringen. Tot slot zal een efficiënter luchtverkeersleidingssysteem – met de langeverwachte implementatie van de Single European Sky – zorgen voor een uitstootreductie van nog eens zes procent.

In het Destination 2050-rapport wordt er verder van uitgegaan dat door bovenstaande maatregelen ticketprijzen zullen stijgen en daardoor de groei van de vraag naar vliegtickets wordt afgeremd. Het idee is dat consumenten eerder voor andere vervoersmodaliteiten zullen kiezen. Ondanks dat wordt in de periode 2018-2050 rekening gehouden met een gemiddelde jaarlijkse passagierstoename van 1,4 procent in Europa.

Vlootvernieuwing
Een grote uitdaging is met name de vervanging bestaande vloot door nieuwe vliegtuigen die op alternatieve energiebronnen vliegen. Op dit moment bestaan die alleen nog op de tekentafel. In de raming wordt ervan uitgegaan dat in 2050 twee derde van de vliegtuigen die op routes binnen Europa vliegen zijn vervangen door waterstof-aangedreven vliegtuigen. De sector moet miljarden investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Destination 2050-initiatief wordt geleid door Airports Council International Europe (ACI EUROPE), AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD Europe), Airlines for Europe (A4E), Civil Air Navigation Services Organisation (CANSO) en European Regions Airline Association (ERA). Het rapport is in opdracht van de vijf initiatiefnemers door Koninklijke NLR en SEO Amsterdam Economics opgesteld en wetenschappelijk onderbouwd.

Related posts