‘Europees coronapaspoort geeft geen onbeperkte bewegingsvrijheid’

BRUSSEL – Woensdag presenteert de Europese Commissie haar veelbesproken plan voor een Europees digitaal coronapaspoort. Dat plan is echter al uitgelekt naar de NOS en verschillende andere media. Zij melden dat het paspoort weliswaar helpt om het reizen binnen Europa te herstellen, maar dat landen de vrijheid behouden om aanvullende reisrestricties te hanteren.

“EU-leiders vroegen vorige maand op een top aan de Europese Commissie om zo’n reispas voor te bereiden. Vooral zuidelijke landen hopen deze zomer op die manier toch toeristen toe te kunnen laten. Tegelijk willen de EU-landen zelf blijven beslissen onder welke voorwaarden mensen hun land binnenkomen. De Commissie moest schipperen tussen die twee wensen, waardoor de reispas eerder een handig hulpmiddel zal worden dan een paspoort dat onbeperkte bewegingsvrijheid geeft. Landen kunnen naast de reispas nog allerlei andere eisen stellen aan reizigers, bijvoorbeeld een verplichte quarantaine voor iedereen uit een bepaald gebied”, aldus de NOS.

Met het coronapaspoort, dat aan het begin van de zomer ingevoerd moet worden, kunnen drie groepen mensen weer reizen: wie gevaccineerd is, wie recent getest is en wie in het halfjaar voorafgaand aan de reis corona heeft gehad en daardoor over antistoffen beschikt. Met het paspoort, in feite een app, kunnen zij aantonen dat ze aan één van die criteria voldoen.

Ook wordt het niet één app voor alle Europeanen, maar maakt elk land zijn eigen, die vervolgens wel in heel Europa gebruikt kan worden. Deze app toont een streepjes- of QR-code die bij een grensovergang, zoals een luchthaven, gescand kan worden. Binnen enkele seconden is er zo uitsluitsel of iemand bijvoorbeeld zonder quarantaine het land binnen mag.

Mogelijk wordt dit in Nederland dezelfde app als het Nederlandse coronapaspoort waar het kabinet aan werkt voor – in eerste instantie – binnenlands gebruik, zoals bij festivals. Deze CoronaCheck-app, die zich nog in de testfase bevindt, laat momenteel alleen zien of je recent getest bent, maar wordt in het voorjaar uitgebreid met de mogelijkheid om te bewijzen dat je gevaccineerd bent.

Voor wie geen smartphone heeft, komt er een papieren alternatief.

Uiteraard moeten de Europese regeringsleiders nog wel instemmen met de invoering van een Europees coronapaspoort. Zij komen op 25 en 26 maart bijeen om erover te praten.

Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts