Estland, dé gastronomische outdoor bestemming

Idyllische dorpen, uitgestrekte velden, diepgroene bossen, heldere meren, glooiende akkers, moerassen… het platteland en de natuur palmen meer dan de helft van het Estse landschap in. Dat maakt deze Baltische staat een geweldige outdoorbestemming. Je wandelt, fietst, vaart, sport of ontspant er in de gezonde buitenlucht. En dat tegen een schilderachtig decor. Die wondermooie setting houdt nog een andere troef achter de hand, want het prachtige terroir levert elk seizoen heel wat verse, lekkere streekproducten op. In de bekwame handen van de Estse chefs ontpoppen die zich tot gastronomische topcreaties.

Maak kennis met de Estse keuken
Elk land heeft z’n eigen keuken en dat is in Estland niet anders. De geschiedenis ervan gaat maar liefst 7.000 jaar terug in de tijd. Achter het fornuis kennen de Esten invloeden uit Scandinavië, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Toch heeft de Estse keuken een uitgesproken, eigen smaak dankzij de typische manier waarop gerechten er worden bereid.

De locals zijn dol op kokerellen en gezellig samen tafelen. Alles wat ze voorschotelen is vers, puur, lekker,lokaal en seizoensgebonden. Laat dat meteen een goeie omschrijving van de Estse cuisine zijn. Vlees, vis, groenten, melk en roggebrood staan er steevast op het menu. En tijdens feestdagen smul je van vleesgelei, zuurkool, gebraden varkensvlees, geroosterde aardappelen en bloedworst.

Traditie in een nieuw jasje
Veel Estse restaurant serveren je de overheerlijke klassiekers. Al zijn er ook enkele professionele chefs die hun borden overgieten met een hip, eigentijds sausje. Wie houdt van een gastronomische, moderne keuken wordt ongetwijfeld op slag verliefd op de hoofdstad Tallinn. Al zijn er ook op het platteland en aan de kust heel wat verfijnde eetadressen te vinden. Zo trekt Saaremaa veel enthousiaste foodies aan dankzij een nieuwe garde jonge chefs die van het eiland een echte culinaire hotspot maakte.

Die innovatieve koks komen niet alleen origineel, maar ook ultragezond uit de hoek. In hun gerechten verwerken ze lokale superfoods uit het bos of vanop het veld. Ingrediënten als boekweit, rode biet en zwarte bosbes brengen kleur op tafel en boosten je immuunsysteem en je metabolisme.

Gezonde buitenlucht
De Esten houden er nog een andere gezonde traditie op na: ze koesteren een enorme passie voor de natuur. Joggen in het bos, wellnessen aan het water of bessen plukken aan de kust… het behoort allemaal tot de doordeweekse activiteiten. En die liefde delen ze graag met hun bezoekers. Estland is dan ook een droombestemming voor wie dol is op vakantie in het groen. Het land telt maar liefst zes nationale natuurreservaten, daarvan is Lahemaa het grootste en het oudste. Ook Soomaa is er eentje voor op de bucketlist. Dit nationaal park verrast je met gigantische moerasvelden die soms de hele omgeving onder water zetten. Ideaal voor een portie sightseeiing met de kano.

Een avontuurlijke meerdaagse
Wie gek is op wandelen, maakt er makkelijk een meerdaagse van. Estland ligt bedekt met fenomenale hikingpaden. Zowel ervaren stappers als recreanten en gezinnen met kinderen vinden een trail op maatDe langste is zo’n 820 kilometer lang en voert je doorheen het hele land. Onderweg spot je vogels, vossen, elanden en zelfs beren. Langs de vele Estse wandelpaden bots je op heel wat knusse logeeradressen en gastvrije campings. Je overnacht er midden in de natuur, zonder in te boeten aan comfort. Na een gezond ontbijt ben je helemaal klaar om Estland verder te ontdekken. Hop je graag even over de grens? Volg dan de Baltic Coastal Hiking Route. Die vertrekt aan de haven van Tallinn en loodst je langs de kustlijn tot je buurland Letland bereikt. Daar zet je jouw avontuurlijke tocht aan zee gewoon zalig verder.

Lees ook ons artikel: Cruise vanuit V.S. naar Alaska keer terug!

Related posts

One Thought to “Estland, dé gastronomische outdoor bestemming”

  1. […] Estland, dé gastronomische outdoor bestemming […]

Comments are closed.