Embraer ontwikkeld nieuw turboproptoestel

Embraer wil de plannen voor de ontwikkeling van een geheel nieuw turboproptoestel doorzetten. De Brazilianen verwachten volgend jaar het programma te lanceren, en hopen de eerste toestellen in 2027 of -28 te leveren, zegt topman Arjan Meijer. Het is al lang geleden dat er in de westerse wereld nog een turboproptoestel in het regionale segment ontwikkeld is. De populairste turboprops, de ATR’s en de Dash 8’s, stammen in de basis al uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, al zijn ze sindsdien wel steeds verbeterd.

Volgens Meijer, de Nederlander die de commerciële vliegtuigendivisie van Embraer leidt, zal de nieuwe turboproptoestel een veel betere passagierservaring bieden. Het toestel “gaat zich echt onderscheiden van de huidige producten in de markt”, zo zei hij woensdag tijdens een online persbijeenkomst.

Een turboprop is volgens Meijer het ideale toestel om nieuwe, duurzamere aandrijftechnieken te introduceren. Hij noemt verder niet welke, maar het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om hybridemotoren, die deels op accu’s en deels op (bio)kerosine functioneren.

De Embraer-turboprop krijgt in de basis dezelfde romp als de Embraer E2-jets, maar dan korter en natuurlijk wel met de nodige aanpassingen. Het vliegtuig heeft naar verwachting een capaciteit van ergens tussen de 80 en 100 passagiers. Verder is er nog vrij weinig over bekend.

KLM-topman Elbers heeft overigens al aangegeven geen interesse te hebben. Hij richt zich op grotere toestellen, mede vanwege de beperkte ruimte op Schiphol.

Bron: luchtvaartneiuws.nl

Related posts

One Thought to “Embraer ontwikkeld nieuw turboproptoestel”

Comments are closed.