Duik in het drama van Noord-Ierland noir

BELFAST – Noord-Ierland is in de afgelopen jaren het decor geweest van een aantal spannende misdaadseries en heeft ook meerdere veelbelovende nieuwe misdaadschrijvers voortgebracht.

In de afgelopen jaren kozen verschillende grote misdaadseries waaronder The Fall, Line of Duty en The Deceived, voor Noord-Ierland als achtergrond. Dit resulteerde in het ontstaan van een nieuw tv-genre dat is uitgeroepen tot ‘Northern Ireland noir’.

De regio heeft zijn aantrekkingskracht te danken aan het contrastrijke landschap, de complexe geschiedenis en zelfs het mistroostige weer. Gecombineerd geven zij de verhaallijnen een extra onheilspellende dimensie die het goed doet in drama’s boordevol verrassende wendingen.

8 September 17, Mandatory Credit ©Press Eye/Darren Kidd Titanic Hotel Belfast.

The Fall werd grotendeels gefilmd in Belfast en heeft inmiddels een soort cultstatus bereikt. In gesprek met de krant The Guardian zei schrijver en regisseur Allan Cubitt tijdens de opnames: “Ik denk dat de beste politieseries allemaal duidelijk gesitueerd zijn op een specifieke plek. Het maakt de serie alleen maar beter als die stad fungeert als een zelfstandig personage. Belfast is heel bijzonder wat dat betreft; wellicht het product van zijn eigen geschiedenis.”

Ook het waanzinnig populaire Line of Duty wordt in Belfast gefilmd. De sfeer van de serie is evenzeer te danken aan de kenmerkende achterafstraten van de stad als de klassieke en moderne architectuur. Ook seizoen 3 van Marcella speelt zich af in Belfast, en wordt uitgebracht in de herfst van dit jaar.

Een andere serie in het lijstje Northern Ireland noir is The Deceived. Het scenario van de psychologische thriller is van de hand van Lisa McGee, schrijver van de hilarische Derry Girls. Kijkers zijn volstrekt verslaafd aan het verhaal rond een obsessie.

De serie werd gefilmd op een aantal locaties, waaronder het pittoreske dorp Killough in county Down, voor de gelegenheid omgedoopt tot Knockdara, het imposante Killyleagh Castle (ook in county Down), Holestone House in Doagh in county Antrim en Queen’s University Belfast.

Near Kilough. Picture by Bernie Brown

Noord-Ierland vormt niet alleen de perfecte achtergrond voor tv-thrillers, maar leverde in de afgelopen jaren ook een rits schrijvers op die hun stempel drukken in het noir-genre.

Brian McGilloway, de New York Times bestsellerauteur van thrillers rond DS Lucy Black en Inspecteur Devlin, en Claire McGowan, schrijver van de romans rond Paula Maguire, zijn slechts twee van de zeer succesvolle Noord-Ierse auteurs gespecialiseerd in misdaadfictie

Wil je Noord-Ierse noir proeven? Duik dan in Belfast Noir, een boek met korte verhalen over de duistere kant van de menselijke psyche. Het boek bevat bijdragen van gerenommeerde auteurs als Brian McGilloway, Gerard Brennan, Steve Cavanagh, Claire McGowan, Sam Millar en Eoin McNamee.

Related posts