Deense highlights om dit jaar naar uit te kijken, deel 1

Denemarken – Er staat dit jaar veel op de planning in Denemarken. Van de opening van het nieuwe H.C. Andersen museum tot aan de viering van het 100-jarig bestaan van de Deense hotdog stand. Dit overzicht geeft je alvast een inkijkje in de hoogtepunten die ons te wachten staan.

Nieuwe fietsroute rondom Horsens Fjord

Aan de oostkust van Jutland in de regio Kystlandet opent in 2021 de nieuwe fietsroute Fjordmino. De cirkelvormige route is 52 km lang en is gelegen aan Horsens Fjord. Onderweg kom je bossen, weilanden, gezellige dorpjes en stranden tegen die je terugvoeren naar het stadje Horsens. Een van de hoogtepunten op de route zijn de twee kleine eilandjes Alrø en Hjarnø, die in het zomerseizoen van mei tot september per fietsferry kunnen worden bereikt.

Eerste Europese campingmuseum in Kasteel Egeskov

Dit jaar opent het eerste Camping Outdoor Museum van Europa in de tentoonstellingsruimten van Kasteel Egeskov op het eiland Funen. Kasteelheer graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille ontwierp de tentoonstelling in samenwerking met de Dansk Camping Union, de grootste campingvereniging van Denemarken. Naast de geschiedenis van het kamperen richt het museum zich ook op het overbrengen van het kampeergevoel; het gevoel van vrijheid en saamhorigheid dat hoort bij deze vakantievorm. Kasteel Egeskov heeft al een Oldtimermuseum, een Falck-museum en tentoonstellingen over mode, mensen en technologie. Naast de voertuigententoonstellingen kunnen bezoekers ook genieten van de tuinen en een grote buitenspeelplaats voor kinderen.

Slot Egeskov

Nieuw museum over het Zuid-Funense archipel

In het zuidwesten van het eiland Funen in Faaborg opent in mei een nieuw museum gewijd aan het bijzondere landschap van de Zuid-Funense archipel en zijn eilandbewoners. Bezoekers kunnen in het Øhavsmuseum (Archipel Museum) meer te weten komen over de schoonheid en eigenaardigheden van de meer dan 60 eilanden. Het museum zal ook de mogelijk bieden om begeleide tours te boeken – van snorkelen tot aan paardrijden toe.

‘Marsktårnet’ nieuw uitkijkpunt over Deense Waddenzee

In het voorjaar van 2021 opent de nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren ‘Marsktårnet’ in Hjemsted bij Skærbæk, ongeveer 30 km vanaf de Duitse grens. De spiraalvormige toren is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) en zal onderdeel uitmaken van een nieuwe toeristische ontmoetingsplek aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee. Bij mooi weer kunnen bezoekers vanaf het uitkijkplatform over het moeraslandschap uitkijken richting Esbjerg en Rømø. Er zullen in eerste instantie 125 parkeerplekken voor campers aanwezig zijn, een restaurant, ijssalon, speeltuin en minigolfbaan.

Bezoekerscentrum voor UNESCO Werelderfgoed Stevns Klint

De kliffen van Stevns Klint aan de zuidoostkust van Seeland staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De afzonderlijke sedimenten van de rotsformatie – 65 miljoen jaar geleden gevormd door krijt en kalksteen – geven een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Denemarken. In het nabij gelegen Boesdal Kalkbruch opent in 2021 een nieuw bezoekerscentrum om deze geschiedenis te tonen. De kalksteengroeve maakt een reis naar het Deense verleden mogelijk via een pad die de bezoekers leidt naar de 41 meter hoge en bijna 20 kilometer lange klif van Stevns Klint.

Ook een bezoekerscentrum voor Nationaal Park Thy

Thy Nationaal Park staat ook wel bekend als “de grootste wildernis van Denemarken”. In de Noordzeeduinen met uitzicht op zee en het vissersdorp Vorupør wordt in het voorjaar van 2021 het nieuwe bezoekerscentrum van het 244 vierkante kilometer grote park geopend. Het architectenbureau Loop Architects won de wedstrijd met een ontwerp dat het gebouw laat opgaan in de duinen. Ook de expositieruimtes gaan direct op in het met zand bedekte landschap en laten de grenzen tussen museum, mens en omringende natuur vervagen.

100-jarig jubileum Deense hotdog stand

Voor velen is de Deense hotdog dé favoriete snack tijdens een vakantie in Denemarken. In januari viert deze zogenaamde eerste Deense ‘fast food’ snack zijn 100ste verjaardag. Op 18 januari 1921 kregen de eerste zes ‘pølsevogne’ (hotdogkraampjes) in Kopenhagen toestemming om ‘røde pølser’ (rode worsten) in broodjes te verkopen. De felrode worsten van een echte Deense hotdog zijn óf ‘kogt’ (gekookt) of ‘ristan’ (geroosterd) en worden geserveerd met gebakken uien, zoetzure ingelegde komkommerschijfjes en drie soorten saus – ketchup, mosterd en tartaarsaus. Tegenwoordig zijn de Deense hotdogs te verkrijgen in ecologische en gastronomische stands, zoals Den Økologiske Pølesmand of Nordic Hotdog in Kopenhagen. De bekendste en meest klassieke variant is het hotdogkraampje Annie’s kiosk in Zuid-Jutland. Traditiegetrouw een eerste stop voor veel vakantiegangers die na het oversteken van de Duitse grens een snack voor onderweg willen meepakken.

REGAN Vest bunkercomplex: Koude Oorlog Museum

Het is een van de best bewaarde geheimen van Denemarken: het ongeveer 5500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex (Regeringsanlæg Vestdanmark), 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. De nucleair veilige bunker, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. Het plan is om de bunker in 2021 voor het eerst open te stellen voor het publiek. De faciliteit maakt deel uit van een nieuw Koude Oorlog Museum met verschillende tentoonstellingen zowel boven- als ondergronds.

Bron: verkeersbureaus.info

Related posts