De verborgen parel van Finland: Lapland

© Lapland Noord Finland 
We kennen Lapland voornamelijk als winterwonderland, maar met de heerlijke temperaturen in de zomer is Lapland een waar zomerparadijs. Het is in de zomer sprookjesachtig mooi met het zonlicht dat de landschappen dag en nacht goud kleurt. Wij hebben een top 8 samengesteld met unieke to-do´s voor de zomer in deze laatste wildernis van Europa. Van totale ontspanning tot sportieve activiteiten en van goud zoeken tot bessen plukken in een ongerepte natuur.

Nachtelijke zonlicht
Je kunt dag en nacht genieten van de prachtige landschappen van Lapland omdat de zon in de zomer niet ondergaat. Het nachtelijke zonlicht doet het tijdsbesef verdwijnen en dat betekent héél lang genieten van de prachtige natuur. Profiteer zonder limiet van de weldadige rust of ga actief de wildernis in want de natuur van de poolstreek is één groot speelterrein. Zelfs op de stadsstranden, lopen de rendieren vrij rond. Ook is Lapland een veilige en makkelijke bestemming want je kunt relaxen en actief zijn waar en wanneer je ook maar wil. Finland kent namelijk het zogeheten ‘allemansrecht’, wat betekent dat iedereen zich overal vrij in de natuur kan begeven. 

“In Lapland kun je de hele nacht dansen op de top van een berg, gaan mountainbiken in een nationaal park, raften op de rivier en relaxen in een traditionele rooksauna bij het meer, onder het licht van de middernachtzon. Fijnproevers halen hun hart op in de fine dining restaurants en genieten van de lokale, wilde ingrediënten. En wil je helemaal niets doen, dan pak je een luie stoel en snuif je mindful de schoonste lucht ter wereld op. Met temperaturen die in juni oplopen tot ver in de twintig graden is zomer in Lapland ook écht zomer”, vertelt Eevakaisa Mölsä, PR- en media manager bij Visit Finland.  


© Kuusamo – Harri Tarvainen

Lees ook het artikel: Zomers cool in Oman

TOP 8 – Wat te doen in Lapland in de zomer

 1. Voor feestbeesten: de hele nacht dansen boven op een berg.
  Tijdens midzomer gaat de zon niet onder. Dat ervaar je op het Solstice Festival met nationale en internationale muziek en kunsten. Het festival vindt plaats van 22 t/m 24 juni in Rukatunturi, in een door de wildernis omgeven Arctische vallei. 
 2. Voor waaghalzen: raften op de rivier in het Oulanka National Park.
  Maak je klaar voor een spannende tocht op de Kitka rivier. De adrenaline schiet door je aderen als je de stroomversnellingen trotseert. 
 3. Voor romantici: luxe overnachten onder het noorderlicht.
  In Levin Iglut – Golden Crown slaap je onder de sterrenhemel met het magische noorderlicht en word je wakker in een adembenemend landschap. Het iglo hotel heeft een sauna en een terras met jacuzzi. 
 4. Voor zwemmers en zonaanbidders: neem een duik in een fris Arctisch meer onder de middernachtzon.
  Het is een geweldige beleving om ’s nachts te zwemmen en te zonnen aan het rustige strand van Ylläsjärvi. Het frisse water is een pure weldaad, en met een beetje geluk zwemt er een rendier met je mee. Vlak bij Tunturiflow kun je kajaks en SUP-boards huren. 
 5. Voor cultuursnuivers: Luister naar verhalen van de inheemse bevolking van Lapland en droom weg in een Sámi-hotel. Laat je onderdompelen in de geschiedenis en de tradities van de Sámi cultuur in het Sámi Museum, het natuurcentrum Siida en het cultureel centrum Sajos, en breng de nacht door in het Sámi-vakantiedorp Valle. 
 6. Voor gezondheids fanaten: Vul je mand met het goud van Lapland: de oranje bergbraambes. Men zegt dat de mensen in Lapland niet zo snel oud worden. En dat is niet gek met de zuivere lucht en nauwelijks stress. Wat daar zeker ook aan bijdraagt is de supergezonde bergbraambes. De oranje bes, die een beetje op een framboos lijkt, zit vol met antioxidanten en bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. 
 7. Voor golfers: Een nachtje golfen met een rendier als caddiemaster.
  In het schijnsel van de middernachtzon vergezellen rendieren de spelers in Levi, op Finland’s meest noordelijke golfbaan. Je kunt hier zelfs een rendier inhuren als caddiemaster. Ook op de Santa Claus golfbaan in Rovaniemi lopen de rendieren rustig rond, iets wat heel normaal is in Lapland.
 8. Voor goudzoekers: Ga de goudvelden van Lapland op.
  Lapland kent een rijke historie van goudwinning waar je in Tankavaara Gold Village alles over te weten komt. Wil je zelf goud zoeken? Doe mee aan de European Gold Panning Championships. Deze wedstrijd is voor zowel beginnende als ervaren goudzoekers. Het is simpel: de eerste die goudklompjes vindt heeft gewonnen.


© Yllästunturi – Julia Kivela

Related posts