De meest verrassende plekken in Estland

Estland is de thuisbasis van enkele van de meest verbluffende natuurlijke en door de mens gemaakte wonderen in Europa en de wereld. Maak kennis met enkele van de grootste, hoogste, oudste en best bewaarde lokale bezienswaardigheden, waaronder mooie voorbeelden van architectuur door de eeuwen heen.

De meeste spa’s per hoofd van de bevolking
Het Estse eiland Saaremaa heeft de bijnaam “Spaaremaa” gekregen vanwege het grote aantal wellnessfaciliteiten. Met slechts 14.000 inwoners heeft Kuressaare, de grootste stad van het eiland, een capaciteit van maximaal 1200 kuurgasten, waardoor het een van de meest kuuroorden ter wereld is.

Meest unieke stadion
Weinig sportstadions kunnen zeggen dat er een wereldberoemde boom in het midden van het veld groeit, maar dit is het geval in het Orissaare-stadion bij Kuressaare. Tijdens de bouw van het stadion kon niets de gigantische eik die in de weg stond ontwortelen, dus het stadion werd er gewoon omheen gebouwd. Tegenwoordig is de eik een geliefde “extra-speler” geworden in voetbalwedstrijden en in 2015 zelfs uitgeroepen tot Europese Boom van het Jaar.

Luchtschrapende bomen
‘S Werelds hoogste pijnbomen groeien in Zuid-Estland.

Foto door: Magnus Heinmets

Hoogste pijnbomen
De hoogste dennenboom ter wereld staat in de provincie Põlva, Zuid-Estland. Het meet 46,6 meter hoog en wordt geschat op 214 jaar oud. Direct naast deze massieve boom staat ’s werelds hoogste spar, met een lengte van 48,6 meter en de rijpe, hoge leeftijd van 202 jaar. Een andere opmerkelijke boom is de breedste eik van het land, genaamd Tamme-Lauri (Lauri de eik), die 17 meter hoog en 8 meter rond is. Tamme-Lauri zou in het jaar 1326 zijn gaan groeien.

Het grootste fort van Estland
Hermann Castle en zijn fortencomplex in Narva aan de oostgrens van Estland ontstonden in de 13e eeuw als een bolwerk om het door Denen gecontroleerde gebied te verdedigen. Het is sindsdien vele malen van eigenaar veranderd. Het kasteel van Hermann kijkt uit over de rivier de Narva, direct tegenover het fort Ivangorod aan de Russische oever.

Sociaal classicisme
De noordoostelijke stad Sillamäe is een van de beste voorbeelden van stalinistische architectuur in Estland.

Foto door: Jaanus Ree

Best bewaarde stalinistische architectuur
De stad Sillamäe aan de noordoostkust van Estland was de thuisbasis van een uraniumfabriek in de jaren 1940 en 1950, waarin veel gebouwen werden gebouwd in de stalinistische bouwstijl. Het centrale plein, de boulevard, het trappenhuis en de administratiegebouwen volgen de strikt symmetrische esthetiek van die periode. Liefhebbers van architectuur kunnen in Sillamäe proeven van vervlogen tijden.

Lees ook het artikel: Bobby Berk van Queer Eye verhuurt woestijnoase

Het scheve kunstmuseum van Tartu
Het Tartu Art Museum is het meest gekantelde gebouw van Estland. Het drie verdiepingen tellende stenen gebouw, dat onder een hoek van 5,8 graden leunt, staat zelfs schuiner dan de scheve toren van Pisa in Italië. Niet alle gebouwen in het centrum van Tartu zijn scheef, dus wat veroorzaakt dit duizelingwekkende effect? De helft van het museum dat uitkijkt op de oever van de Emajõgi-rivier, rust stevig op de oude stadsmuur, terwijl de andere vertrouwt op palen die in de moerassige fundering zijn geslagen.

Sierlijke badplaats
De Haapsalu Resort Hall is het beste voorbeeld van houten kantarchitectuur in Estland.

Foto door: Visit Estonia

Beste houten kantarchitectuur
Je zou kunnen zeggen dat het ‘laciest’ gebouw in Estland de Haapsalu Resort Hall is, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw in de kustplaats. Houten kantarchitectuur verwijst naar decoratieve houtafwerking die doet denken aan delicate kantpatronen, vooral populair in Rusland. De badplaats en de muziektent werden bezocht door het hof en de aristocratie van de Russische keizer van St. Petersburg.

Best bewaarde middeleeuws kasteel
Het kasteel van Kuressaare op het eiland Saaremaa is het best bewaarde kasteel van Estland en alle Baltische staten. De bouw begon in de 13e eeuw en eindigde in 1380. Tegenwoordig kunnen bezoekers over het terrein wandelen en het grootste museum van het eiland verkennen, dat eeuwenoude geschiedenis omvat.

Gebouwd om te blijven bestaan
De vuurtoren van Kõpu op het eiland Hiiumaa begeleidde zeelieden uit de Oostzee sinds de 16e eeuw.

Foto door: Jarek Jõepera

De oudste vuurtoren van Noord-Europa
De vuurtoren van Kõpu op het eiland Hiiumaa is de oudste vuurtoren van Noord-Europa en een van de oudste ter wereld. Tijdens de handelsperiode van de Hanze was er een oriëntatiepunt nodig om schepen op de Oostzee naar Tallinn te leiden, dus de bouw van de vuurtoren begon in 1504 en ging door in de 16e en 17e eeuw. De vuurtoren van Kõpu, gebouwd van zes ton steen, staat nog steeds stevig en biedt bezoekers een weids uitzicht over de zee vanaf het uitkijkplatform.

Meest magische landhuis
Het landhuis Kirna in Centraal-Estland zou zijn gebouwd op een elektromagnetisch veld, dat helende trillingen uitstraalt naar alle levende wezens eromheen, inclusief planten en mensen. Kirna Manor is een van de vijf van dergelijke plaatsen in de wereld. De enige manier om te weten of dit waar is, is door zelf een bezoek te brengen!

Related posts

One Thought to “De meest verrassende plekken in Estland”

Comments are closed.