Brussels Airport wil hogesnelheidstreinen

Om meer passagiers naar Brussels Airport te trekken, hen meer diensten aan te bieden en nog duurzamer te zijn, wil CEO Arnaud Feist dat zijn luchthaven wordt aangesloten op het netwerk van internationale hogesnelheidstreinen. “Passagiers die van het vliegtuig stappen moeten meteen een trein kunnen nemen die hen tot Parijs, Amsterdam of Keulen brengt. In Brussel-Zuid overstappen is niet praktisch”, aldus Feist in een interview met De Tijd.

Volgens Feist is het financiële plaatje niet zozeer het probleem in het hogesnelheidstreindossier (HST-dossier). “De rails liggen er al. We hebben een treinstation onder de luchthaven. Maar het is een kwestie van ambitie.” Volgens de luchthavendirecteur moet er vaart achter de plannen gezet worden, want de concurrentie zit niet stil. “Schiphol gaat op middellange termijn HST-connecties aanbieden naar zes Europese steden, waaronder Brussel. Brussel-Zuid, wel te verstaan.”

Lees ook het artikel: Skiën en snowboarden in Israël

Is er al overleg met de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS over het dossier? Ja, bevestigen Feist en Sophie Dutordoir, zijn evenknie bij de Belgische spoorwegen, tegenover De Tijd. “De NMBS staat regelmatig en constructief in contact met de top van Brussels Airport om erop toe te zien dat de luchthaven zo optimaal mogelijk bediend wordt’, zegt de topvrouw van de NMBS. Dutordoir wil niet verder in detail treden.

Op het station van Brussels Airport stoppen geen echte hogesnelheidstreinen, zoals van Thalys en Eurostar. Wel wordt de luchthaven aangedaan door de IC Brussel, beter bekend als de Beneluxtrein. Die is nu nog erg traag, door de vele stops in Nederland en België en de topsnelheid van slechts 160 kilometer per uur. Het is de bedoeling dat deze verbinding vanaf eind 2024 versneld wordt. Dan stromen er nieuwe ICNG-treinen in, die 200 kilometer per uur kunnen.

Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts

One Thought to “Brussels Airport wil hogesnelheidstreinen”

Comments are closed.