Boerderijen in Noorwegen bieden landelijke luxe

Welzijn, ruimte, lokaal eten en een rustige omgeving is iets waar veel reizigers al heel lang naar snakken. Overal in Noorwegen vind je nu boerderijen en landhuizen die rijk zijn aan tradities en geschiedenis, nu omgebouwd tot modieuze en gepersonaliseerde accommodaties. Gebouwen vol ziel en diepe, historische wortels ontmoeten modern comfort en mooi design – en mogelijkheden om jezelf te verwennen. Reizigers kunnen lokale gerechten vinden die rechtstreeks van de boerderij of nabijgelegen wateren komen, geproduceerd en bereid met liefdevolle handen. U kunt een maaltijd delen die lang zal duren om te vergeten.

Sommige boerderijen bieden zelfs concerten en lokale toneelstukken die verband houden met de cultuur en geschiedenis van het gebied. Sommige hebben informatieve musea gecreëerd, andere maken gebruik van de omringende natuur en organiseren activiteiten zoals kajakken, klimmen, wandelen, fietsen en skiën in de winter. Verschillende boerderijen verkopen zelfgemaakte producten en geven ook spannende introducties in de traditionele regionale eet- en drinkcultuur. Hier is een voorbeeld van enkele van de meer bijzondere boerderijen en herenhuizen in Noorwegen. Onthoud dat “gård” in het Noors boerderij betekent.

Boen Gård, Kristiansand
Boen Gård in Zuid-Noorwegen ademt nobele luxe en landelijke sfeer. De boerderij bestaat uit 18 grote en lichte kamers en gemeenschappelijke ruimtes die elegant zijn ingericht met open haarden, kunst en meubels uit de tijd dat de boerderij werd gebouwd. De keuken is ecologisch en voor 80% zelfvoorzienend met groenten en fruit uit de tuin. Rondom de boerderij is een uitgebreid park waar schapen en lammeren vrij rondlopen. Het bos rond de boerderij nodigt uit tot geweldige wandel- en visactiviteiten, en op slechts 20 minuten afstand biedt de stad Kristiansand musea, attracties, kunst, bars en nachtleven.

Engø Gård Hotell & Restaurant, Tjøme
Engø Gård is de perfecte plek voor een rustige time-out in een harmonieuze omgeving. Bezoekers kunnen genieten van heerlijk eten samen met geweldige wijnen, elegante kamers, afternoontea en misschien wel een van de beste badhuizen van Noorwegen. Bij Engø kunnen bezoekers over het strand wandelen, deelnemen aan een kreeftensafari of een partijtje tennis spelen op de privébaan van de boerderij. Vlakbij ligt Verdens Ende (“het einde van de wereld”), onderdeel van Færder National Park, met zijn iconische vuurtoren en met mogelijkheden om te zwemmen, vissen en wandelen.

Herangtunet Boetiekhotel
Op een heuvel in het midden van een bos, gelegen tussen Fagernes en Beitostølen in Valdres, vinden reizigers Herangtunet Boutique Hotel, waar traditionele turfdaken, pakhuizen en schuren modern design en exclusief vintage meubilair ontmoeten. Het hotel biedt vijf kamers en vier suites, allemaal ingericht in een moderne stijl. Met verschillende landen en steden als thema is het bijna alsof je een ander deel van de wereld binnenstapt. Exquise gerechten en avonturen zoals hondensleeën, kanoën en raften zorgen voor een onvergetelijk verblijf.

Hoel Gård
Hoel Gård ligt aan het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa. De boerderij heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en in het boerderijmuseum en de bar “Anden Etage” (tweede verdieping) organiseren de gastheren regelmatig huisconcerten en aquavit- en wijncursussen. De boerderij richt zich op duurzaam eten en produceert het meeste van wat er in het restaurant wordt geserveerd. Hoel Gård is ook een halte voor Skibladner – “de zwaan van Mjøsa”, ’s werelds oudste raderstoomboot die sinds 1856 continu in bedrijf is. Skibladner is een van de populairste attracties van Noorwegen.

Valbjør Gård, Vågå
Reizigers vinden Valbjør Gard in een prachtig cultuurlandschap, 700 meter boven de zeespiegel. De boerderij gaat terug tot het Vikingtijdperk en het beschermde boerenerf heeft 13 houten gebouwen die dateren uit de 16e eeuw. De gastheren runnen een ecologische boerderij en produceren geitenmelk en schapenvlees. In hun boerderijwinkel kunnen bezoekers geitenbrie, geitenworstjes en lokaal handwerk kopen. Valbjør Gard is de perfecte plek om het nationale park Jotunheimen (“Home of the Giants”) te voet, op de fiets of te paard te verkennen.

Sygard Grytting
Sygard Gryttng ligt in het midden van de Gudbrandsdalen-vallei en is nog steeds een boerderij die volledig in bedrijf is. De boerderij heeft al meer dan 700 jaar reizigers ontvangen en biedt vandaag 12 individueel ingerichte kamers en lokale gerechten in historische omgevingen. Sygard Grytting was een middeleeuws hostel dat dateert uit de 13e eeuw en een natuurlijke tussenstop voor pelgrims uit heel Europa en Noorwegen, op weg naar Trondheim langs de Gudbrandsdalsleden, onderdeel van de St. Olav Ways. De boerderij wordt al 16 generaties lang gerund door dezelfde familie.

29/2 Aurland
29/2 Aurland is een modern boetiekhotel gelegen tussen de fjord en de bergen, op een paar minuten van Flåm, het diepst in de Sognefjord. Hier gaan de geschiedenis van de zalmheer en de boerenromantiek hand in hand met trendy, vernieuwende architectuur en straatkunst op het erf. Het hotel heeft acht uniek ingerichte kamers, zoals “Geitefjøset” (de Geitenschuur) en “Fiskehuset” (het Vissershuis). Bezoekers kunnen genieten van lokaal geproduceerde geitensalami, boerenbrood en vers geperst frambozensap, en natuurlijk een veelvoud aan activiteiten in het fjordenlandschap.

Kvitnes Gård
Na bij verschillende van de beste restaurants van Noorwegen te hebben gewerkt, verhuisde meesterkok Halvar Ellingsen naar Vesterålen in Noord-Noorwegen om een gastronomisch restaurant te openen op de boerderij Kvitnes Gard. Kvitnes is in 2020 geopend en Halvar maakt hemelse maaltijden voor bezoekers en de lokale bevolking van ingrediënten die op de boerderij zijn geproduceerd, in een warme en gastvrije omgeving. Kvitnes biedt ook 15 kamers, elk uniek ontworpen, zonder tv’s. Wie heeft er een tv nodig als je een fantastisch uitzicht hebt op de bergen en de zee?

Noorwegen heeft een overvloed aan buitengewone accommodatie-opties. Bekijk de selectie van rare en prachtige plekken om te verblijven. Zie de website van Visit Norway voor de laatste updates over de huidige reisvoorschriften die zijn uitgevaardigd door de Noorse autoriteiten.

Lees ook het artikel: Paznaun opent het culinaire wandelseizoen!

Related posts

One Thought to “Boerderijen in Noorwegen bieden landelijke luxe”

Comments are closed.