Bewonder Sri Lanka, de parel in de Indische Oceaan

SRI LANKA – Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Vele bestemming die de moeite waard zijn, maar waar ga je eerst naar toe? Breng een bezoek aan de Parel van de Indische Oceaan, Sri Lanka. Letterlijk vertaald betekend Sri Lanka “Mooi Eiland”. Ontdek waarom Sri Lanka een mooi eiland is en echt op jouw bucket list moet staan!

Een tropische verrassing

Er zijn weinig tropische bestemmingen die op een klein oppervlak zo veel natuurschoon en zo’n rijke cultuur hebben als Sri Lanka. Het eiland is ongeveer zo groot als de Benelux. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Ga op ontdekkingstocht en bewonder de vele Boeddhistische en Hindoeïstische tempels. Maak een wandeltocht door het woeste berglandschappen, beschermd tropisch regenwoud of bezoek een wildpark. Geniet van de prachtige stranden en vergeet ook zeker niet de eindeloze theeplantages die het eiland rijk is.

Foto: Pixabay

Tempels en koningssteden

De ‘culturele driehoek’ is een gebied in het binnenland met Boeddhistische tempels en koningssteden. In de rotstempel van Dambulla kun je enkele honderden Boeddhabeelden in verschillende formaten en meer dan 150 imposante rotsschilderingen bewonderen. Ook kun je naar de reusachtige rots van Sigiriya, de Leeuwenrots. Dit is wel voor echte sportievelingen, want het is een hele uitdaging om de Leeuwenrots te beklimmen. Deze monoliet is namelijk 200 meter hoog. Eenmaal boven wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over het jungle landschap.

Ga op de fiets door de oude koningsstad Polonnaruwa. Dit enorme complex herbergt een enorm aantal Boeddhabeelden, maar ook apen! De apen zijn nog de enige bewoners van deze verlaten stad uit de 12e eeuw. Veel drukker is het bij het tempelcomplex van Anuradhapura. Dit komt mede door de heilige Bodhiboom, die samen met interessante stoepa’s het complex tot een echt pelgrimsoord vormen. Deze tempels worden nog dagelijks gebruikt, je ziet er mensen bidden en mediteren. Zo ook in koningsstad Kandy. Hier is de belangrijkste tempel van het land namelijk “De tempel van de tand”. In een afgesloten schrijn zou de tand van Boeddha liggen. Vele pelgrims lopen door de ingang van de tempel die wordt gesierd met 2 enorme olifanten tanden. Jaarlijks kent Kandy een processie optocht en op de laatste avond lopen er honderd olifanten mee. De inwoners van Sri Lanka hebben al eeuwenlang een verbintenis met de olifant.

Foto: Pixabay

Het Engelse verleden

In het binnenland van Sri Lanka kom je het Engelse verleden van het eiland tegen. De Engelsen introduceerden de thee in Ceylon, de oude naam van Sri Lanka. De overvloedige regen gecombineerd met zon, koude nachten en mist bleek het perfecte klimaat voor de nu zogenaamde Ceylon-thee. De uitgestrekte groene theevelden liggen onderaan de hoge berghellingen, van waaruit woeste watervallen naar beneden storten. Tegenwoordig komen bezoekers vooral voor het fraaie landschap, een mooie wandelingen en het milde klimaat. Uiteraard is een bezoekje aan een theeplantage een must-see.

Foto: Pixabay

De Sri Lankaanse keuken

De keuken van Sri Lanka heeft een heel eigen karakter. Onder andere door de vele groenten, fruit en specerijen die op het eiland zelf groeien. Er wordt veel rijst met curry gegeten. Dit kan zijn met vlees, vis of alleen groente. De curry worden bereid met kokosmelk en ‘sambol’. In de betere restaurants wordt het gerecht geserveerd met vele bijgerechten. De maaltijd wordt altijd begeleid door een heerlijk glas versgeperst vruchtensap of thee. Natuurlijk zijn er ook buitenlandse invloeden geweest op de traditionele keuken en kun je in de grotere steden westers eten. Het is bovendien door de hygiënische maatregelen overal veilig om te eten.

“Kande honda” oftewel eet smakelijk!

Related posts