Bewonder de prachtige vuurtorens van Ierland

DUBLIN – De kust van Ierland heeft veel verrassingen. Maar wanneer u de vuurtoren route volgt, zal de zee zijn geheimen prijsgeven. Als eiland aan de rand van de Atlantische Oceaan heeft Ierland eeuwenlang ontelbare onverschrokken zeevaarders met bakens de weg gewezen via een leger aan vuurtorens. Verhalen over schipbreuk, romantiek en tragedie zijn verloren gegaan in het water dat deze torens omringt. Ga ze eens bekijken en ontdek de geheimen en verrassingen van de verhalen achter deze vuurtorens.

Vuurtorens aan de noordkustCombineer twee van de mooiste roadtrips van Europa – de Causeway Coastal Route en de Wild Atlantic Way – en geniet van de ongerepte, soms wilde schoonheid van de noordkust van Ierland. Hier staan al eeuwenlang drie vuurtorens als baken voor schepen langs de kust. Als ze konden praten, zouden ze urenlang vertalen over hun roemruchte verleden kunnen vertellen.

De Spanjaarden komen naar St John’s Point
St John’s Point in county Donegal is altijd al berucht geweest vanwege de gevaarlijke kust en kolkende wateren. In 1588 zijn drie schepen van de Spaanse Armada in een storm vergaan vlakbij Streedagh Strand in county Sligo – in het zicht van St John’s Point. Het heeft nog eens 250 jaar geduurd voordat de handelaren uit de drukke haven van Killybegs in county Donegal besloten een vuurtoren voor deze locatie te laten bouwen. Ontwerper George Halpin Senior – een van de bekendste bouwkundigen uit die tijd – bouwde een toren uit granietblokken. Het licht werd voor het eerst aangestoken in 1831.

Foto: Irelandxo.com

Fanad Head Lighthouse, County Donegal

“Polly wants a cracker” bij Fanad Head Lighthouse!
De vuurtoren werd gebouwd nadat de HMS Saldanha op tragische wijze verging in 1811 op Lough Swilly. De enige overlevende was de papegaai van het schip. Op zijn zilveren halsband stond de naam van het schip gegraveerd – Fanad Head Lighthouse in county Donegal heeft sindsdien ontelbare levens gered. De vuurtoren staat op de westoever van het schiereiland Fanad Head. U kunt kiezen uit drie uitzichten – Tory Island, Dunree View en Inishtrahull – vanuit de drie vakantiehuisjes op Fanad. Wat ons betreft hebt u altijd prijs!

Omgekeerde charme van Rathlin West Lighthouse
Deze vuurtoren is de enige “omgekeerde” vuurtoren van Ierland. Het uitzicht vanaf deze rotswand in county Antrim is werkelijk ongelooflijk. Dit is een van de drie vuurtorens op het eiland en werd gebouwd tussen 1912 en 1917. De legende erachter maakt deze vuurtoren zo bijzonder. In een grot onder de Rathlin West Lighthouse raakte Robert the Bruce, King of Scots, geïnspireerd door het doorzettingsvermogen van een klein spinnetje en keerde hij terug naar zijn vaderland Schotland in de 14e eeuw. De fauna van Rathlin bestaat niet alleen uit spinachtigen. In Mill Bay vindt u een kolonie energieke zeehonden en de alken, papegaaiduikers en drieteenmeeuwen in het RSPB Seabird Centre maken van dit gebied een echt paradijs voor dierenliefhebbers. Neem de veerboot vanuit Ballycastle om het eiland te verkennen.

Een van de beste: Blackhead Lighthouse
Blackhead Lighthouse staat op de noordkust van Belfast Lough en straalde ooit zijn licht over beroemde schepen zoals Titanic, Olympic en Britannic die de haven van Belfast verlieten. Tegenwoordig kunt u, dankzij de Irish Landmark Trust, overnachten in het vuurtorenwachtershuisje naast dit prachtige baken. Zoek tijdens uw verblijf eens naar de geheime tunnel die door de vuurtorenwachter werd gebruikt om de vuurtoren vanuit het huis te bereiken tijdens een hevige storm.

Dezelfde naam, maar deze keer met strepen! St John’s Point Lighthouse
St John’s Point Lighthouse in county Down torent 24 meter boven de Ierse Zee uit en is de hoogste vuurtoren aan wal van Ierland. Hoewel de toren er tegenwoordig uitziet als een soort hommage aan bijen, is dat niet altijd het geval geweest. De vuurtoren is twee keer van uiterlijk veranderd. In 1844 was de toren volledig wit. In 1902 werden daar zwarte banden aan toegevoegd en de gele banden in 1954. Wilt u eens een keer in het gerenoveerde vuurtorenwachtershuisje overnachten? Dat kunt u via de Irish Landmark Trust regelen!

Foto: Ireland Tourism

Vuurtorens in het eeuwenoude oosten van Ierland

Wicklow Head Lighthouse: een achthoekig origineel
De opvallende achthoekige vuurtoren van Wicklow houdt de wacht over de Ierse Zee en wordt omringd door weidse velden en felgele brem. Deze vuurtoren was een van de twee vuurtorens die in 1781 aan de kust werden gebouwd. Maar het liep niet altijd van een leien dakje: 55 jaar later, op 10 oktober, werd de toren door de bliksem getroffen. Gelukkig bleven de een meter dikke muren overeind staan. Het interieur werd echter volledig vernietigd. Tegenwoordig zijn de zes verdiepingen een toonbeeld van nautische luxe. U kunt de toren huren via de Irish Landmark Trust.

Het Wexfordwonder van Hook Head Lighthouse
Met een respectabele leeftijd van bijna 800 jaar, is Hook Head getuige geweest van talloze gedenkwaardige gebeurtenissen. Hook Head staat op nummer 1 in de top 10 van ‘Flashiest Lighthouses’ van Lonely Planet. Uit oude archieven weten we dat in de 5e eeuw een monnik uit Wales het baken op het schiereiland brandende hield om schippers te behoeden voor schipbreuk. Sommigen zeggen dat we aan Hook Head en het kleine dorpje Crooke (68 km van Hook Head Lighthouse) het gezegde “By hook or by crook” te danken hebben, wat betekent dat man en macht voor iets zijn ingezet. Bezoek deze historische plek en wie weet ziet u wel bultrugwalvissen en vinvissen zwemmen die hier vaak heen komen in de wintermaanden om te worden gevoerd.

Een beauty uit county Cork: Ballycotton Lighthouse
Wist u dat de Sirius het eerste stoomschip was dat de Atlantische Oceaan overstak in 1838? Slechts negen jaar later kreeg die mooie mijlpaal een zure bijsmaak toen het schip Smith’s Rock raakte in een dichte mist, ten zuidwesten van Ballycotton. Toen de kapitein de haven van Ballycotton probeerde te bereiken, verging het schip. De vuurtoren werd naar aanleiding van deze ramp gebouwd. De lichtstraal schijnt sinds 1851 over het water. De toren is alleen te bereiken via boot vanaf Capel Island. Vergeet niet de geiten te begroeten voordat u de trap beklimt om te genieten van het uitzicht over de Keltische Zee vanaf het balkon met de rode lantaarn.

Vuurtorens langs de Wild Atlantic Way

Het bijzondere, prachtige Galley Head Lighthouse
De vuurtorenwachters van Galley Head zijn getuige geweest van veel tragedies, waaronder het verlies van de Lusitania in 1915, en veel Britse en Duitse boten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Galley Head torent 53 meter boven de Atlantische Oceaan uit en is blinkend wit. De toren staat op en pittoreske kaap en kijkt uit op het vaste land van Europa. De toren dateert uit 1875 toen veel vuurtorens werden gebouwd. Galley Head was ooit de krachtigste vuurtoren ter wereld. De vuurtoren is nog steeds een belangrijk navigatiemiddel voor county Cork, samen met de vuurtorens Old Head of Kinsale en Fastnet. Schippers vertrouwen nog steeds op het knipperende licht wanneer ze hier voorbij varen. Breng een nacht door in een van de twee vuurtorenwachtershuisjes die u via de Irish Landmark Trust kunt huren. En droom over lang vervlogen tijden.

Foto: Ireland Tourism

Geniet van het uitzicht vanuit de vuurtoren op Valentia Island
Dat is nog eens een uitzicht! Denk terwijl u van het uitzicht geniet eens aan Right Honorary Maurice Fitzgerald, Knight of Kerry, aan wie we Valentia Lighthouse te danken hebben – hij was de eerste die een aanvraag indiende voor de bouw van deze vuurtoren. Deze dramatische vuurtoren werd tot 1947 bemand, maar is niet de enige bezienswaardigheid op Valentia Island. Wat dacht u van een 16e-eeuws fort en het landingspunt waar de allereerste transatlantische kabel werd gelegd, die Europa met Noord-Amerika verbond in 1866. Wandel rond in de Skellig Experience en leer meer over het nabijgelegen Skellig Michael, waar een 6e-eeuwse klooster staat en waar de thuisbasis van de Jedi Knights in Star Wars was (dit was een van de filmlocaties).

Charmante Loop Head Lighthouse
Als u het geïsoleerde karakter van een vuurtoren aantrekkelijk vindt, zult u Loop Head in county Clare vast geweldig vinden. De toren staat op slechts 5 km van het dichtstbijzijnde dorp, Kilbaha. Het eerste licht dat hierin werd gebruikt in 1670 was een vuurkorf met brandende steenkool die op een platform op het dak van het stenen vuurwachtershuisje werd gezet. Tegenwoordig staat de lamp 90 meter boven de Atlantische Oceaan op een schiereiland, dat werd uitgeroepen tot ‘The Best Place to Holiday in Ireland’ in een prijsvraag van de Irish Times. En inderdaad, u kunt het vuurtorenwachtershuisje huren  bij de Irish Landmark Trust…

Foto: Ireland Tourism

Vlakbij de kliffen: Clare Island Lighthouse
Clare Island Lighthouse dateert uit 1806 en heeft zich in de loop der jaren aangepast aan de ruige omgeving. Deze plek heeft de meest indrukwekkende uitzichten op zee van de hele Wild Atlantic Way. De vuurtoren is kleiner dan zijn tijdgenoten en werd in in 1965 buiten bedrijf gesteld. De reden? Door de locatie op de hoge kliffen van county Mayo werd de toren te vaak in mist gehuld en was het licht niet effectief. De eigenaren hebben de vuurtoren verbouwd tot luxe accommodatie waar u zich kunt terugtrekken en uw hoofd kunt leegmaken. En dat hebben ze fantastisch gedaan! WiFi, smeedijzeren bedden en art-deco meubilair met een panoramisch uitzicht op Clew Bay, de zilte lucht van de Atlantische Oceaan en kilometerslange kliffen.

Bron: Tourism Ireland

Related posts