a&o Hostels: 3 miljoen overnachtingen in 2021 

Met een goede 3 miljoen overnachtingen en een omzet van bijna 70 miljoen euro in 2021 slaagt Europa’s grootste budget hostelketen, a&o Hostels erin om weer in de buurt te komen van de resultaten van voor de pandemie. Het afgelopen jaar heeft a&o antwoorden gevonden op veranderende behoeften van gasten en nieuwe producten en processen geïntroduceerd. Hierbij ziet a&o digitalisering als basis voor succes. In 2022 wil het budgetconcern het meest succesvolle bedrijfsjaar in de geschiedenis van a&o tot nu toe – 2019 – overtreffen. Dat betekent meer dan 5 miljoen overnachtingen en 165 miljoen euro omzet.

Digitalisatie sleutel tot succes

Momenteel is het a&o-ontwikkelingsteam druk bezig met meer dan 25 parallelle projecten, waaronder de verdere uitbreiding van self check-in, mobile key en het online boekingssysteem, bijvoorbeeld door het gebruik van chatbots. “Wij zijn altijd een technologiebewust bedrijf geweest en zullen onze positie als pionier in de sector blijven consolideren,” zegt CEO Oliver Winter.

Inspelen op zorgen van gasten

Het afgelopen jaar constateerde Winter dat gasten zich, naast besmetting of quarantaine, met name zorgen maakten over over geldverlies door omboeking of annulering en angst hadden voor ingewikkelde regelgeving en processen. Bovendien was er veel verwarring als gevolg van een dynamische wirwar van regels en voorschriften en steeds veranderende reisrestricties. Winter: “Wij hebben de juiste antwoorden gevonden op deze veranderende behoeften van onze gasten, zoals de gratis annulering tot 18.00 uur op de dag van aankomst, een vroegtijdig, uitgebreid hygiëneconcept en talrijke digitale aanbiedingen.” 

Lees ook het artikel: Beleef het Chinees Nieuwjaar in Macao

Sterk in groepsreizen

In 2021 werden 850.000 groepsovernachtingen door a&o Hostels geregistreerd: “Certificatie en classificatie hebben hierin een groot aandeel”, benadrukt ook Phillip Winter, CMO van de budgetgroep. “Gecertificeerde kwaliteit is een absoluut boekingscriterium voor de keuze van de accommodatie, vooral voor kinder- en jongerenreizen.” De meeste van de momenteel 40 a&o-locaties dragen het kwaliteitszegel voor kinder- en jeugdreizen (QMJ) en zijn geclassificeerd met 4 of 5 sterren. Ongeveer 30 procent van het totale aantal overnachtingen van a&o komt tot nu toe voor rekening van groepen – zelfs in het tweede corona-jaar,” zegt Winter. 

Europa’s eerste uitstootvrije hostelketen

“Uitstootvrij tegen 2025” is het doel van a&o. Duurzaamheid speelt al een prominente rol sinds het bedrijf 20 jaar geleden werd opgericht, en een mijlpaal moet in 2023 worden bereikt met de eerste uitstootvrije a&o in Venetië. Voor zijn duurzaamheidsstrategie “Road to Zero 2025” heeft de Berlijnse keten de “German Award for Sustainability Projects 2021” gekregen in de categorie “Strategie – Grote Ondernemingen”. Met momenteel iets minder dan 6 kilo CO2 per overnachting zit a&o al meer dan tweederde onder de waarde van vergelijkbare standaard budgethotels. Deze waarde van 6 kg zal worden teruggebracht tot ca. 3 kg CO2-uitstoot per overnachting. De rest zal vanaf 2025 worden gecompenseerd. De gemiddelde leeftijd van a&o gasten is 27. “Generatie Z zal niet tot 2045 of 2050 wachten tot er CO2-vrije producten op de markt zijn – we hebben vandaag en morgen antwoorden nodig,” zegt Oliver Winter.

Uitbreiding en komende locaties

Het succesverhaal van wat nu Europa’s grootste hostelketen is, begon in 2000 met een eerste vestiging in Berlijn Friedrichshain: inmiddels telt a&o 40 hostels in 24 steden in negen landen tot a&o. De keten blijft groeien, ook tijdens de pandemie: na drie nieuwe openingen in 2020 in Warschau, Kopenhagen en Boedapest, werd afgelopen juli het eerste hostel in Groot-Brittannië, a&o Edinburgh City, geopend. De uitbreidingsplannen van het bedrijf omvatten vestigingen in Athene, Florence, Rome, Barcelona, Lissabon en Londen.

Kijk voor meer informatie op: aohostels.com/nl/

Related posts