Airport sprinter zeker jaar uitgesteld

UTRECHT – De komst van een hoogfrequente Sprinter-verbinding tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal (de zogeheten Airport Sprinter) is met zeker een jaar uitgesteld. Die zou in december 2022 van start gaan, maar door vertraging bij de introductie van nieuw materieel wordt dat nu op zijn vroegst eind 2023. Dat heeft de NS woensdag bekendgemaakt.

Het was de bedoeling dat de Intercity Direct-treinen uit Rotterdam en Breda vanaf december 2022 niet meer tussen Schiphol en Amsterdam Centraal zouden rijden, maar via Amsterdam-Zuid naar het noorden en oosten van het land. Daardoor zou er op het spoor tussen Schiphol en Amsterdam Centraal ruimte ontstaan voor zeker acht keer per uur een Airport Sprinter.

Coronaperikelen bij de productie en het testen van de nieuwe, snellere Intercity Direct-treinen (de ICNG, hieronder afgebeeld) gooien echter roet in het eten. In december 2022 zijn er nog niet genoeg van die treinen beschikbaar om de IC Direct door te kunnen trekken van Schiphol richting Groningen, Leeuwarden en Amersfoort. Daarom blijft die nog een jaar langer naar Amsterdam Centraal rijden.

Zolang de IC Direct naar Amsterdam Centraal rijdt, is er geen ruimte op het spoor voor de Airport Sprinter. “Nu deze ruimte minimaal een jaar later beschikbaar komt, zal ook de Airport Sprinter minimaal een jaar later van start gaan”, meldt de NS.

Het artikel gaat verder onder de foto.

ICNG

ICNG vanaf eind dit jaar tussen Schiphol en Rotterdam
Ondanks de coronaperikelen is het nog wel de planning dat de eerste ICNG’s vanaf eind dit jaar op de hogesnelheidslijn gaan rijden. Dat leidt nog niet direct tot een snelheidsverhoging, maar zodra er genoeg treinstellen geleverd zijn kan de dienstregelingssnelheid omhoog naar 200 kilometer p/u (de topsnelheid van de ICNG) en wordt de reistijd tussen Schiphol en Rotterdam enkele minuten korter.

Omdat de reistijd vanaf Amsterdam Centraal juist iets langer wordt (de Airport Sprinter stopt op alle tussenliggende stations), ontstaat de bijzondere situatie dat reizigers over drie jaar bijna even snel op de luchthaven zijn vanaf Rotterdam Centraal als vanaf Amsterdam Centraal. In beide gevallen duurt het zo’n 20 minuten. Wordt het tijd om er Amsterdam-Rotterdam Airport Schiphol van te maken?

In onderstaande infographic legt de NS overzichtelijk uit waardoor de introductie van de ICNG langzamer gaat en wat dit voor gevolgen heeft. Ter verduidelijking: een nieuwe dienstregeling gaat altijd van start in december van het voorgaande kalenderjaar.

ICNG Vertraging Infographic

Bron: zakenreisnieuws.nl

Related posts